Els ateneus: vertebradors de la societat civil
Comparteix
Un centenar de persones van assistir a la inauguració de l’exposició 'Catalunya, terra d’ateneus' al Museu d’Història de Catalunya. És la primera vegada que una mostra recorre el passat, el present i el futur del moviment ateneístic català.
L’exposició Catalunya, terra d’ateneus és un recorregut a través de les diferents etapes històriques que dóna una visió àmplia del moviment ateneístic català. Dimarts 11 de desembre polítics, ciutadans i representants del moviment associatiu es van reunir al Museu d’Història de Catalunya per assistir a l’acte d’inauguració d’aquesta exposició organitzada per la Federació d’Ateneus de Catalunya. “Els ateneus hem estat el bressol de la societat civil catalana, som l’esperit dinamitzador de la cultura i volem transmetre aquest llegat a les generacions futures”, amb aquestes paraules Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, donava per inaugurada la mostra que es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya fins el dia 3 de febrer.
L’exposició que ha trigat dos anys en gestar-se, ha estat comissionada per Territori Obert que han realitzat la tasca de recopilar i investigar la història de les entitats culturals catalanes. Per la seva banda el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro va destacar la seva satisfacció i entusiasme per acollir finalment l’exposició sobre els ateneus “un moviment que recull un fragment molt representatiu de la societat civil catalana que encara no havia tingut visibilitat en aquest museu”. Alcoberro va explicar que les exposicions del Museu volen ser un mosaic de la societat catalana, i ara amb l’exposició ateneística aquest mosaic queda més complet.
El Director General de Cultura Popular i Tradicional, Lluís Puig, que va disculpar l’assistència del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell va destacar amb satisfacció la gran representació territorial dels assistents a l’acte i va fer un reconeixement a la “grandíssima tasca dels ateneus que des dels barris, pobles i ciutats han fet possible impulsar i mantenir la nostra cultura”.
Després dels parlaments inicials el centenar d’assistents van poder realitzar una visita amb les explicacions de Víctor Cornejo i Vàngelis Villar, comissaris de l’exposició. La mostra consta d’imatges i material recopilat de les diferents entitats de Catalunya a més de dos audiovisuals. En el primer apareixen diferents persones membres d’ateneus explicant la seva experiència i el segon és una reflexió sobre el moviment i sobre la Federació de la mà dels seus expresidents, Francesc Puertas, Francesc Melià, Albert Pinyol, Pere-Joan Pujol, juntament amb l’actual president Salvador Casals i en Pere Baltà, impulsor de la fundació de la FAC quan era Director del Servei de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya,.
El 2013 la Federació d’Ateneus de Catalunya celebrarà 30 anys treballant al servei del moviment sociocultural català i amb aquesta exposició posa de manifest la seva voluntat de seguir difonent la tasca dels ateneus i reconeixent la feina feta des del voluntariat durant gairebé dos segles per aquestes entitats sense ànim de lucre. Salvador Casals va tancar l’acte amb un missatge dirigit a les noves generacions: “El nostre major repte és aconseguir que els joves facin seu aquest llegat per garantir en el futur una Catalunya millor”.
Durant dos anys l’exposició recorrerà Catalunya de forma itinerant, podreu consultar al web de la Federació els punts d’itinerància.
Afegeix un nou comentari