Àmbit de la notícia
Ambiental

Mesures pràctiques per aprofitar el menjar

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Portada guia "Aprofitem el menjar!"
  • Interior guia "Aprofitem el menjar!"
  • Noves idees per cuinar aprofitant tots els aliments. Font: TMB (flickr.com)

Amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari, especialment en els sectors de l'hostaleria i la restauració, l'Oficina de Medi Ambient de la UAB, amb la col·laboració de la Fundació Alícia, ha elaborat la guia "Aprofitem el menjar", gratuïta i accessible on-line. Cada any es llencen a Catalunya 260.000 tones d'aliments.

El malbaratament alimentari és un problema que cada cop preocupa a més persones. Mentre que al sud la fam és una de les principals causes de mortaldat, al nord cada dia es tiren milers de tones de menjar aprofitable a les escombraries. Anualment a Catalunya es llencen al voltant de 262.000 tones de menjar provinents de les llars, els restaurants o les empreses de càtering.

Amb l'objectiu de reduir aquest malbaratament, l'Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autonoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Alícia han editat la guia "Aprofitem el menjar!" adreçada al sector de l'hostaleria, la restauració i el càtering. Segons Paco Muñoz, tècnic de l'Oficina de Medi Ambient de la UAB la preocupació pel malbaratament alimentari ha entrat dins l'agenda dels governs i "segurament, ben aviat moltes de les recomanacions que es donen en aquesta guia esdevindran obligacions imposades pel mercat o per la normativa". "Aquesta guia és una eina per als qui vulguin avançar-se al canvi", sentencia.

Anualment a Catalunya es llencen al voltant de 262.000 tones de menjar

La publicació mostra com minimitzar el malbaratament tenint en compte que això repercuteixi positivament en els resultats econòmics, socials i ambientals. La guia parla de les mesures legals entorn al tema com la gestió de les deixalles i explica com es pot preparar una auditoria "alimentaria" que permeti identificar si es compra en excés, si el menjar es conserva correctament o si es serveix més menjar del que els clients consumeixen.

"Segurament moltes de les recomanacions que es donen en aquesta guia esdevindran obligacions imposades pel mercat o per la normativa"

D'altra banda, el document publicat per la UAB i la Fundació Alícia planteja un seguit de propostes fàcils d'aplicar i que podrien comportar un gran pas endavant: provar receptes que permetin utilitzar el que habitualment es descarta com les restes de verdures o els ossos, estudiar quin tipus de menjar sobra normalment per poder-ne servir menys quantitat (amanides, patates fregides...) o, fins i tot, cobrar el plat a pes. Tot això i molt més es pot trobar entre les pàgines de la guia, la qual és gratuïta i si pot accedir en línia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari