9 efectes positius del voluntariat
Comparteix
De raons per fer voluntariat n'hi ha moltes i a cadascú el motiva un aspecte diferent. Nombrosos estudis coincideixen en apuntar alguns dels efectes positius que té aquesta activitat sobre la societat.
Segons l'informe "Volunteering and social policy" ("Voluntariat i política social") publicat el 2007 per l'Institute for Volunteering Research (Gran Bretanya), el voluntariat incideix en àrees clau de les polítiques socials: enforteix i dota de major seguretat les comunitats, n'afavoreix el desenvolupament, propicia la inclusió social, millora la qualitat de vida (tant dels més desafavorits com de la resta) i fomenta l'aprenentatge permanent.
Aquestes col·laboracions voluntàries representen un gran benefici per a la societat i tots els agents implicats hi surten guanyant: els voluntaris, les entitats, els ciutadans receptors i la comunitat.
Si encara no has trobat motius suficients per fer voluntariat o no ets del tot conscient de la incidència real d'aquest, et deixem amb una llista de nou efectes positius que se'n deriven. El voluntariat:
1. Afavoreix la transformació social
Millor salut comunitària, menor índex de violència, millor rendiment educatiu i vida més satisfactòria són quatre dels molts efectes que té el voluntariat a nivell comunitari. Malgrat tot, és cert que a vegades aquests impactes positius no són fàcils de quantificar o identificar directament com a tals.
"Crec que les actuacions que es realitzen des del voluntariat modifiquen la vida dels adolescents però és difícil aventurar-se a dir si aquestes modificacions els afavoreixen o els perjudiquen ja que a curt termini és complicat determinar quines són les conseqüències de l'activitat realitzada", reflexiona explica Neus Alías, voluntària del programa socioeducatiu CROMA de la Fundació Autònoma Solidària (FAS).
Alguns estudis apunten que el voluntariat té un efecte realment positiu en la vida de, per exemple, aquells que alguna vegada han comés delictes o infraccions. Segons l'informe "Volunteering and social policy", a Gran Bretanya el 77% dels menors infractors no reincideixen després d'haver estat recolzats per un mentor voluntari.
2. Trenca tòpics
La capacitat de reunir persones de diferents orígens, fa que el voluntariat agafi un paper important en el tractament d'algunes de les causes de l'exclusió social. Dit en altres paraules, pot ajudar a trencar estereotips que contribueixen en l'exclusió d'alguns grups. Per exemple, una persona discapacitada dins un grup de voluntaris trenca amb la tendència a percebre aquest col·lectiu com a subjectes dels quals cal tenir cura i fa patent que poden ser persones independents i donar suport, no només rebre'l.
3. Ajuda a créixer a les entitats
Les metes i lluites que es proposen les entitats no serien possibles sense el compromís dels voluntaris. Aquestes col·laboracions altruistes fan possible dur a terme un major nombre de programes i accions que les que es podrien fer sense aquest grup de persones.
4. És un altaveu per a les organitzacions
Com més gent implicada en una entitat, més visibilitat tindrà aquesta i els seus projectes. Compartir les experiències del voluntariat amb el teu cercle d'amistats, familiars i companys és habitual i, sense ser-ne conscients a vegades, és una de les millors maneres de donar a conèixer la tasca d'una entitat; el boca-orella és una de les eines més efectives a l'hora d'engrescar a la gent a participar, la qual cosa acostuma a resultar més atractiva quan una persona propera valora positivament l'experiència.
5. Permet compartir i donar utilitat als coneixements i les habilitats
Els voluntaris aporten noves habilitats i capacitats que permeten a les entitats plantejar noves estratègies, resoldre problemes, innovar... Sovint, els programes de voluntariat són un espai on es pot actuar amb més iniciativa i creativitat que a la feina, la qual cosa fomenta un enriquiment recíproc entre voluntari i entitat.
El treball en equip, element habitual i característic en les associacions i entitats, és un factor més que afavoreix aquest enriquiment.
6. Fent-ne, prediques amb l'exemple
Si comparteixes la manera de pensar i de fer de les entitats no lucratives, sent voluntari legitimes de manera clara el seu discurs i reconeixes els seus mètodes i els seus fins com a socialment positius. És, en definitiva, una mostra més de suport i una manera de, com dèiem abans, donar més ressò i visibilitat als projectes i a l'entitat.
7. Posa en valor la comunitat
L'enriquiment de la vida comunitària derivat del voluntariat és innegable. El fet d'estar en contacte amb persones de diferents orígens, cultures i tradicions ajuda a sensibilitzar sobre el valor de la comunitat i la diversitat que s'engloba dins d'aquest concepte. "Viure en el barri de l'escola on feia el voluntariat ha fet que em sentís més implicada en el taller i en la relació amb els alumnes", explica Neus Alías.
Estar en contacte amb les diferents problemàtiques i necessitats de l'entorn proper enforteix els vincles comunitaris. En aquest sentit, per a les entitats, tenir un equip de voluntaris és garantia d'estar connectat amb la societat i les seves necessitats.
La comunitat és, en definitiva, la beneficiaria última de totes les activitats de voluntariat i és la que dóna sentit i valor a les accions que s'emprenen des de les organitzacions no lucratives.
8. Potencia la renovació civil
En l'informe esmentat al principi d'aquest article, el govern britànic apuntava els tres ingredients clau de la renovació civil: ciutadans actius, comunitats enfortides i creació d'associacions entre la població local i els organismes del sector públic. El voluntariat és un element estretament relacionat amb l'assoliment dels dos primers aspectes.
"El voluntariat pot ajudar a reduir el dèficit democràtic i de fet fomenta la implicació amb el procés polític", afegeix l'informe i indica que les persones involucrades en el voluntariat són més conscients de la seva capacitat d'influència sobre les decisions que afecten la zona, motiu pel qual són més participatives a nivell democràtic. De fet, l'informe cataloga el voluntariat com "planters per a la participació democràtica".
9. Enriqueix personalment
"Donar al mateix temps que reps" és segurament una de les valoracions més freqüents que fan els voluntaris en referència a la seva tasca. A nivell individual i estrictament personal, la llista de motius que et poden empènyer a fer voluntariat és molt llarga: promou el creixement personal, et permet adquirir noves habilitats, genera satisfacció, proporciona experiència vital i professional, crea llaços i relacions personals de tota mena i, fins i tot, alguns estudis apunten que reverteix positivament sobre la salut.
Tanmateix, les enquestes indiquen que la majoria de persones que decideixen col·laborar no ho fan per rebre totes aquestes recompenses individuals sinó per "principis, ideals o vocació", en definitiva, per altruisme i solidaritat.
La situació actual fa que ara més que mai sigui important fer voluntariat. "El fet que siguem molts els que aportem el nostre granet de sorra fa que es faci una muntanya molt beneficiosa", reflexiona Sílvia Garcia, voluntària del programa Sociosanitari de la FAS i afegeix que "els projectes de voluntariat fan una feina silenciosa que comença amb coses petites, d'aquelles que sense que te n'adonis hi són".
Afegeix un nou comentari