Àmbit de la notícia
Comunitari

“L’Artesà del Prat no és només un bar”

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Pati del cafè de L'artesà del Prat de Llobregat, autor Toni Galitó
  • La façana del Teatre de l'Artesà presa el 22 de març del 2012. Wikiprat
  • Estat actual del teatre de L'Artesà. Imatge publicada a La riuada
  • Salvem L'Artesà del Prat, l'exposició

El cafè L’Artesà del Prat del Llobregat amaga dins seu una història i un teatre que  es troba en estat d’abandonament. L’entitat Amics del Prat s’ha iniciat una campanya per recuperar la memòria d’aquest ateneu i salvar-lo de la decadència.

Una exposició i un documental. Aquestes dues accions tenen com a objectiu explicar al món que el Centre Artesà del Prat és molt més que un bar amb un magnífic pati on prendre-hi un cafè. La majoria de gent que gaudeix d’aquest racó de la ciutat no sap que les parets d’aquest antic edifici amaguen un teatre que porta 24 anys tancat.

Actualment l’edifici és de propietat municipal, adquirit per l’ajuntament l’any 2003, però només té obert al públic la part del cafè - bar i fins al moment no s’ha fet cap inversió per rehabilitar el teatre de més de 760 localitats. És per això que l’associació Amics del Prat, una entitat amb més de cinquanta anys d’història i vocació ateneística, ha dut a terme diferents accions per tal de conscienciar la població de la importància de salvar i recuperar aquest teatre. Un teatre de gran valor arquitectònic però sobretot històric i cultural que des de principis del s.XX i fins els anys 70, quan va començar la seva fase de decadència, va ser un dels centres de cultura del Prat de Llobregat.

El documental: objectiu aconseguit!

La productora Nosaltres Produccions, amb la col·laboració dels Amics del Prat, ha posat en marxa una campanya de micromecenatge a Verkami per recollir diners per finançar un documental que expliqui la història de L’Artesà. Aquest projecte vol salvar la memòria i fer reviure l’entitat i el teatre a través d’un guió on es barregen ficció i entrevistes.

A falta de 8 dies per acabar el termini de donacions ja s’ha aconseguit l’objectiu de 5.800 euros, però encara es poden fer donacions fins el dia 23 de juny. El documental es produirà  durant l’estiu i està previst que s’estreni al setembre, coincidint amb l’aniversari de la inauguració del teatre. Es pot fer el seguiment de tot el procés a través del Facebook.

 

 

Promocionar i defensar el patrimoni

Els Amics del Prat defensen el patrimoni històric com a símbol identitari “No el deixem morir. No el deixem desaparèixer. No volem tan sols fotografies molt documentades dins d’un complet arxiu municipal. Volem realitats sostenibles i visitables, ara que encara és possible.

Volem “sostenibilitat” en la gestió del patrimoni com a element de futur.” Aquesta és la màxima de l’entitat que l’any 2000 va crear la Comissió de Patrimoni.

Aquesta comissió va presentar un manifest a favor del “coneixement, la divulgació i la conscienciació i defensa del patrimoni històric i arquitectònic del Prat de Llobregat”. I des d’aquest moment s’ha encarregat d’organitzar mostres, exposicions i xerrades per defensar i protegir el patrimoni. Anualment convoquen de forma anual els cursos d’història local i participen en jornades d’història, patrimoni i paisatge a nivell comarcal i nacional.

Aquesta Comissió va ser l’encarregada de posar en marxa i difondre una exposició amb el títol L’Artesà no és només un bar. Durant uns mesos es va poder visitar a la seu de l’entitat  i després es va exposar en diferents comerços de la ciutat. A partir del mes de juny tornarà a ser itinerant amb l’objectiu de seguir promocionant el patrimoni arquitectònic, cultural i artístic del Prat de Llobregat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari