La universitat és entre un 70% i un 290% més cara que fa 6 anys
Comparteix
L’Observatori del Sistema Universitari (OSU) ha presentat l’informe sobre l’evolució dels preus totals de les carreres universitàries a Catalunya en els darrers 6 anys. Les que més han augmentat són les diplomatures i les enginyeries.
L’Observatori del Sistema Universitari (OSU) és una plataforma independent formada per professors universitaris que des de la recerca, l’anàlisi, el debat i la reflexió crítics sobre la universitat pública, ofereix documentació, estudis, propostes i fomenta el debat públic en general.Aquest any ha presentat un informe sobre l’evolució del preu total de les carreres universitàries des del 2007-2008. El curs 2007-2008 és el darrer abans de la implementació de les reformes en els plans d’estudis universitaris conegudes com a Pla Bolonya i que finalitzen aquest any. És a dir, el curs que tot just comença (2013-14) serà el primer en que totes les carreres universitàries estaran totalment adaptades a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).
Partint de les modificacions i ajustaments en preus i crèdits que s’han dut a terme en els darrers sis anys en 18 carreres de cinc àmbits diferents , l’Observatori del Sistema Universitari conclou que les carreres s’han encarit entre un 69% i un 290%. En aquest augment hi tenen a veure les modificacions en els sistema de preus i els canvis en els plans d’estudis a més a més augments com el del cost de repetir una assignatura que ara és 5 vegades més car que fa 6 anys.
Segons l’OSU la carrera que més s’ha encarit és la d’Informació i Documentació que ha incrementat en un 290%. L’Enginyeria Tècnica Industrial i la Informàtica han quasitriplicat el seu preu amb un augment del 176,5% i 184,7% respectivament i han incrementat la seva durada de 3 a 4 anys. En la diplomatura de Magisteri d’Educació Primària l’augment és del 167,7% i en Treball Social és del 191,8%. Les titulacions que menys s’han encarit són Enginyeria Informàtica amb un increment del 69,3% o Biologia que s’ha encarit un 75%.
Igualtat d’oportunitats
Davant d’aquestes dades publicades per l’OSU, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha volgut destacar que la universitat permet a les persones “ser més lliures i crítiques” dotant-les d’eines per la reflexió o la participació per esdevenir plens ciutadans i ciutadanes a més de ser un espai de transmissió de coneixements. Amb aquest augment de preus i la disminució de beques i ajuts es posa en risc “la igualtat d’oportunitats” d’accés a la universitat.
En aquest sentit des del CJB s’ha demanat més inversió en beques i ajuts i derogar l’augment del 66% de les taxes universitàries que es va implementar l’any 2012.
Afegeix un nou comentari