Tenen veu les dones al periodisme d'opinió?
Comparteix
T'has adonat que les dones a la televisió surten un terç menys que els homes?
Sabies que el 80% de les dones opinadores són periodistes, i quan més alta és l’especialització menys espai tenen les dones? O que hi ha més del doble de les dones sense identificar que homes, que les dones s'associen amb l'àmbit privat i els homes es vinculen a l'àmbit públic?
Tot això i més s'extreu tant del primer informe de l'Observatori Cultural del Gènere, com de les dades del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.
L'Observatori Cultural de Gènere va ser creat a partir d’una carta oberta signada per 300 homes i dones de la cultura catalana que, per iniciativa de la seva presidenta, Mª Àngels Cabré, es va enviar a la Generalitat de Catalunya demanant paritat en la cultura i que va evidenciar la necessitar d'actuar-hi.
El seu primer informe recull que en cap dels tres àmbits clàssics dels mitjans de comunicació (ràdio, televisió i premsa) s’assoleix ni el 30% de presència de dones. El mitjà que surt més ben parat és el de la ràdio amb un 25,33%. La televisió té un 23,53% i la premsa es queda en un 21,43%.
La violència masclista als mitjans de comunicació
L'Institut Català de les Dones, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han impulsat el projecte "Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones", amb l'objectiu de promoure la reflexió crítica i ampliar la mirada periodística amb rigor i pluralitat.
Inclou diferents cursos per facilitar eines als i a les professionals del periodisme per millorar el tractament de les notícies relacionades amb la violència masclista i una guia. Els 10 capítols de la guia es divideixen en dos parts: La primera mostra aspectes relacionats amb la representació del gènere en la informació, analitzant el silenciament, l’ús de la imatge i el llenguatge, els estereotips i els rols, i la representació dels espais públics i privats. La segona part aborda el retrat del gènere des d’una temàtica concreta: la política, la violència masclista, la salut i la diversitat.
Afegeix un nou comentari