Àmbit de la notícia
Social

El treball, principal eina de reinserció a les presons catalanes

El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) l'any passat va donar feina a 3.727 persones, alhora que ensenya oficis amb demanda en el mercat laboral. 

El CIRE, empresa pública del departament de Justícia, treballa per a la reinserció de les persones privades de llibertat a les presons catalanes. Els ensenya oficis amb demanda en el mercat laboral, com pot ser mosso de magatzem, mecànic de vehicles lleugers, soldadors, perruqueria, etc.

Des de fa un any, primer a la presó de Lleida i des del mes de març al centre penitenciari de dones de Wad Ras, al districte barceloní de Sant Martí, forma interns/es per treballar a les cuines. Concretament a Wad Ras ja son 45 les internes que treballen a la seva cuina. Després d'una selecció i d'una formació on aprenen des de manipulat d'aliments fins a riscos laborals, passen a ocupar el seu lloc de treball, fent-se càrrec d'una àrea (menjar fred, calent, postres, menjar per a infants, neteja, etc). També aprenen a controlar informàticament els estocs del magatzem, les entrades i les sortides. Cada interna treballa unes cinc hores i cobren 350€ al mes.

Les internes i els interns formats laboralment en el CIRE poden acreditar que tenen formació i experiència laboral; però el fet de estar-se preparant, veure que se'n surten, que són capaços d'aprendre, de formar-se i adquirir nous coneixements útils a la societat, els fa pujar l'autoestima.

Durant l'any passat el CIRE va donar feina a 3.727 persones, i 777 van aconseguir un contracte de treball. Actualment el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció té 70 tallers productius a les presons que treballen per a 150 empreses catalanes.

La directora del CIRE, Elisabeth Abad, en la seva compareixença el passat mes de juny a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament va anunciar que s’estan cercant noves formes de col·laboració amb les entitats socials per esdevenir agents complementaris en la lluita contra l'exclusió social. Abad ha remarcat que és necessari treballar conjuntament tant amb el teixit productiu català com amb el tercer sector i, d’aquesta manera, integrar el vessant social i empresarial del CIRE.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari