El mapa de la lectura fàcil, i que tothom tingui accés a la lectura!

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El mapa de la lectura fàcil, i que tothom tingui accés a la lectura!

Resum: 

L’Associació Lectura Fàcil ha presentat el mapa de la lectura fàcil, una eina de consulta per a què els usuaris d’aquest sistema puguin trobar amb facilitat els Clubs de lectura, les entitats o les llibreries de referència que participen en el projecte de Lectura Fàcil.

Us heu plantejat mai quants textos hi ha que no estan a l’abast de totes les persones? Es calcula que un 30% de la població té dificultats lectores.

Infants i adolescents amb escolarització deficient o trastorns en l’aprenentatge, persones amb senilitat, persones amb discapacitat intel·lectual o sensorial, persones immigrades que desconeixen la llengua entre d’altres, poden tenir dificultats per a llegir o comprendre determinats tipus d’escrits.

Per això, des de l’Associació Lectura Fàcil s’adapten, revisen i editen textos en forma de llibres, documents, articles o planes web per atorgar-los el logo LF i apropar-los així les persones amb dificultats de comprensió lectora.

Es parteix de la base que llegir és un plaer que permet compartir idees, pensaments i experiències, i alhora permet accedir a la informació i a la cultura.

En quant a l’estructura, els textos de Lectura Fàcil han de narrar una història concreta i lògica, de forma cronològica, amb una sola línia argumental i evitant un excés de personatges.

A nivell lingüístic, han d’evitar l’abstracció i el simbolisme tot utilitzant un llenguatge senzill però digne. Pel què fa a les il·lustracions, han de ser un suport a la comprensió lectora i han d’estar en concordància amb el text.

Amb aquestes simples indicacions es pot aconseguir que qualsevol tipus de text sigui entenedor per a aquest 30% de la població amb dificultat lectora.

Una iniciativa molt interessant la de l’Associació Lectura Fàcil que contribueix a la igualtat d’oportunitats en l’accés a la cultura i a la informació.

Afegeix un comentari nou