1714 – 2014: El punt de vista dels ateneus
Comparteix
Coincidint amb la celebració del Tricentenari dels fets de 1714, la Federació d’Ateneus de Catalunya ha programat dues activitats que mostren una part de la història relacionada amb els ateneus i el 1714.
Les activitats que la Federació d’Ateneus de Catalunya ha organitzat en commemoració del Tricentenari 1714 – 2014 són una conferència i una ruta històrica.
L’objectiu de les activitats, que es complementen mútuament, és mostrar l’evolució de la societat civil catalana. Totes dues poden ser contractades per qualsevol tipus d’entitat i estaran disponibles fins el setembre del 2014.
La conferència
Va encaminada a explicar els fets i la història d’aquests 300 anys des del punt de vista de l’organització de la societat civil. D’aquesta manera s’introdueix el naixement dels ateneus i del món ateneístic i el que han representat en els darrers 200 anys de la seva fundació.
La conferència compta amb 6 historiadors procedents de diferents zones de Catalunya: Ramon Arnabat, Xavier Eritja, Xavier Ferré, Jordi Pisa, Jordi Soldevila i Quim Torra. Depenent de la població en què es faci la xerrada, s’hi desplaça un o un altre conferenciant.
La Ruta 1714
Consisteix en una visita guiada a Barcelona per conèixer els espais que van quedar marcats per la lluita del 1714: el nou Centre Cultural del Born i alguns ateneus de la ciutat, com l’Ateneu Barcelonès, el Reial Cercle Artístic o el Centre Sant Pere Apòstol.
Després d’una breu explicació sobre els orígens del moviment ateneístic a la ciutat de Barcelona, es convida els assistents a fer un salt enrere d’uns 300 anys. S’expliquen els elements necessaris per conèixer la vida i els espais de Barcelona i entreveure els orígens dels ateneus en els moviments socials i l’activitat cultural que es vivia a la ciutat emmurallada dels segles XVIII i XIX.
Una de les primeres entitat que ha participat de la conferència i la Ruta 1714 ha estat la Societat Cultural Hortonenca, de Sant Llorenç d’Hortons, a l’Alt Penedès.
Rafael Berches, soci de l’entitat, ha valorat molt positivament totes dues activitats. Després de la conferència que els va oferir Jordi Pisa, ha explicat, “un gran nombre d’assistents ha arribat a la conclusió que el destí dels ateneus és cíclic i va lligat a les necessitats de la societat més propera, sent els ateneus una veu viva i perdurable que no pot fer callar el poder d’uns quants; entenent el terme poder amb un significat apolític”.
Afegeix un nou comentari