Ferran Mascarell: "Els ateneus són estructures de societat i exemple de modernitat"
Comparteix
Per Ferran Mascarell, els ateneus ofereixen possibilitat de contrast i contacte entre persones. "És important tenir una societat civil forta que es desplegui a través d’estructures de societat".
Ferran Mascarell és historiador i actual Conseller de Cultura de la Generalitat des de l’any 2010. Vinculat des de petit amb el moviment ateneístic a través de l’Ateneu de Sant Just Desvern va començar una tesina sobre els ateneus catalans que no va poder acabar a causa de l’estat en que es trobaven els arxius del Govern Civil a Barcelona. Més tard va ser vicepresident de l’Ateneu Barcelonès entre 2007 i 2010.
Gran defensor del moviment ateneístic creu que els ateneus són l’exemple de que «les societats avancen creant coses noves però sense liquidar necessàriament les velles». I és precisament aquesta relació entre allò nou i allò vell on els ateneus juguen un paper d’«antídot davant les possibles perversions d’allò que és nou» i posarà en relleu, de cara al futur, «que l’era de la comunicació virtual no necessàriament nega el desig de cultura presencial».
«Els ateneus són estructures de societat i exemple de modernitat»
Més que mai en el moment en que les relacions virtuals són presents en el dia a dia de les persones els espais de contacte i participació es converteixen en imprescindibles per tal «de pair la quantitat increïble de missatges que rebem i de desxifrar-ne el valor i el sentit».
En quant a les actuals estructures culturals Ferran Mascarell explica que als anys 80 es van crear de forma molt erràtica i amb molta pressa per tal de sortir el més aviat millor del moment franquista. Però reconeix que en aquell moment es va donar «una mirada incorrecta a tot allò que heretem del passat»i que va impedir fer «un bon aprofitament de la tradició ateneística».
«Un Estat ha de ser eficient, petit i molt democràtic, s’ha de complementar amb estructures de societat, com ho són els ateneus. I si Catalunya existeix i és com és, és perquè hem tingut entitats que, com els ateneus, han sabut fer algunes de les funcions que tenen a veure amb les estructures d’estat inexistents. Per exemple, tota la part formativa que fan els ateneus, que fa vuitanta anys van ser el principal centre de formació dels obrers de Catalunya».
Per Ferran Mascarell, defensor d’un estat propi, «s’ha de tenir una societat civil molt forta, necessàriament, i crec que aquesta societat civil es desplega a través de moltes estructures de societat com són els ateneus».
Afegeix un nou comentari