Àmbit de la notícia
Comunitari

Les estovalles antirumors

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Imatge de les estovalles antirumors de Santa Coloma de Gramenet

Ni els immigrants paguen menys impostos, ni els catalans són garrepes, ni els avis col·lapsen la sanitat pública. Aquests són alguns dels rumors que volen trencar des de Santa Coloma de Gramenet.

Els catalans som garrepes? Les rosses són tontes? Els immigrants ens envaeixen? Asseure’s en un bar a Santa Coloma de Gramanet i demanar el menú del migdia pot voler dir que acabaràs menjant-te els teus prejudicis per dinar. I és que a 32 bars i restaurants de la ciutat s’hi  poden trobar les conegudes com “estovalles antirumors” una iniciativa de la Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius.

L’entitat porta 10 anys treballant a Santa Coloma per la convivència i el bon veïnatge d’aquesta ciutat amb una gran diversitat cultural. A Santa Coloma l’any 2004 la població estrangera arribava al 6% i pocs anys després, el 2011 havia crescut fins els 24%. Per aquest motiu des del Servei de Convivència es van engegar diferents campanyes amb la implicació dels propis veïns per tal de treballar en favor del civisme i evitar els prejudicis, no només cap a la comunitat estrangera sinó entre els propis nouvinguts.

La tècnica de trencar rumors a través d’informació contrastada no és nova. Ja en moltes ciutats catalanes existeixen manuals o publicacions específiques per trencar els estereotips. Però les estovalles antiurmors són una novetat enginyosa per combatre’ls.

 

 

Els organitzadors descriuen l’experiència com un èxit i després de distribuir 20.000 estovalles estan preparant una reedició que es centrarà en missatges sobre la diversitat de Santa Coloma.

La Xarxa, que ha celebrat el seus 10 anys de vida, també porta a terme sensibilització, foment de l'associacionisme emergent, formació i diàleg intercultural i religiós a partir d’activitats, xerrades, tallers, etc. En els darrers dos anys un total de 2.500 persones han participat als tallers de la ciutat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari