La Beca Terra d’Ateneus premia a David Cao
Comparteix
El projecte sobre associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic ha estat el guanyador de la beca de recerca històrica "Terra d’ateneus" impulsat per l’IRMU i la Federació d’Ateneus.
David Cao, investigador manlleuenc, ha estat premiat amb la primera beca de recerca històrica convocada per la Federació d’Ateneus de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner l’any 2014. La beca, valorada amb 3.000€ i la publicació de l’article tenia com a objectiu impulsar l’estudi de la repercussió de l’associacionisme cultural ateneístic en un territori concret dins de Catalunya i vincular-se a una ateneu d’aquesta mateixa zona.
Precisament el projecte guanyador, «El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)», ha complert segons el jurat tots els requisits establint un «plantejament curós del projecte i la seva viabilitat, el lligam amb altres estudis d’ateneus de Catalunya per bastir un marc general, un pla de treball precís i raonable».
L’autor del projecte, David Cao, de Manlleu però molt vinculat a la ciutat de Vic, ens explica com va assabentar-se de l’existència d’aquesta beca i en que consisteix el seu projecte.
Com t'assabentes de la Beca Terra d'Ateneus?
Estic vinculat al món dels centres d’estudis locals i segueixo particularment l’activitat de l’Institut Ramon Muntaner. Me’n vaig assabentar concretament a través de les xarxes socials.
En que consisteix el projecte d'investigació que has presentat?
La recerca vol reconstruir una secció important del teixit associatiu de la ciutat de Vic durant la segona meitat del vuit-cents. L’estudi se centrarà especialment en aquells espais on els ciutadans es trobaven per compartir el seu temps d’oci, les seves aficions, inquietuds, opinions, idees i experiències. A la pràctica vol dir que el focus el posarem en les associacions voluntàries de caràcter recreatiu, cultural i polític. En volem veure el primer desenvolupament i caracteritzar-ne i perioditzar-ne l’evolució.
Els ateneus culturals han tingut i tenen un paper molt rellevant en la vertebració de la societat catalana contemporània.
Com estructuraràs la investigació?
El fet que altres poblacions disposin de bones monografies sobre el tema ens ha d’ajudar a establir algunes consideracions de tipus comparatiu. Una part important del treball es concentrarà en l’estudi del Cercle Literari de Vic, el pal de paller de la sociabilitat intel·lectual i cultural de la ciutat -un veritable ateneu!- entre el 1860 i el 1902. L’entitat va aglutinar bona part de l’elit local i va ser motor d’un conjunt d’iniciatives molt diverses que en alguns casos van tenir notòria transcendència, fins i tot més enllà de la ciutat mateix.
Com valores el fet que s'incentivi la recerca relacionada amb el moviment ateneístic català a través de beques com la que has guanyat?
És una iniciativa excel·lent, que espero que tingui continuïtat. És una manera intel·ligent de fomentar el coneixement sobre el món associatiu i, particularment, l’ateneístic, que és un patrimoni sociocultural de primer ordre per al nostre país. Va en la línia de crear una consciència cívica i cultural informada. Els ateneus culturals, i de manera més genèrica l’associacionisme, han tingut i tenen un paper molt rellevant en la vertebració de la societat catalana contemporània.
Afegeix un nou comentari