El 50% de situacions de racisme no es denuncien
Comparteix
SOS Racisme Catalunya ha presentat l'informe "L'estat del racisme a Catalunya - 2013", en què alerta d'un problema creixent: el racisme invisibilitzat.
El passat 21 de març, coincidint amb el Dia Internacional per l'eradicació del racisme i la xenofòbia es va presentar l'informe "L'estat del racisme a Catalunya" que des de fa 5 anys recull les principals preocupacions sobre situacions de racisme existents. El document està elaborat per SOS Racisme Catalunya i aquest any denuncia, principalment, el racisme invisibilitzat, és a dir, aquell que no es denuncia.
Segons l'informe, el 51% de situacions de discriminació racista que van arribar al Servei d’Atenció i Denúncies (SAiD) al llarg del 2013 no es van acabar denunciant. La responsable del SAiD, Alícia Rodríguez, va explicar que les denúncies no s'acaben tramitant "per por, per desconeixement dels seus drets, però sobretot i més preocupant, per desconfiança al sistema".
Al llarg del 2013 SOS Racisme Catalunya va assumir un total de 80 casos, d'entre els quals destaquen:
Implicació dels agents de policia
Són abusos i agressions en els quals hi ha implicats cossos de seguretat, ja siguin Mossos d'Esquadra, Policia Local o Policia Nacional. Suposen un 40% del total de denúncies.
Racisme en l’accés als drets socials
Són les discriminacions en l'accés a la sanitat, a les prestacions socials, a l'empadronament o a l'educació entre d'altres. Suposen un 15% dels casos denunciats.
El percentatge de discriminació restant prové en un 14% dels serveis privats, en un altre 14% d'agressions entre particulars, en un 11% de discriminació laboral i en un 6% d'abusos de seguretat privada.
L'informe complet, que també inclou un resum de l'actualitat política i social de l'any 2013 i la memòria del SAiD, pot consultar-se online.
Afegeix un nou comentari