"El bosc no ens necessita, nosaltres necessitem al bosc"
Comparteix
Amb aquesta idea, el Projecte Boscos de Muntanya organitza 6 estades al Pallars Sobirà i a la Cerdanya per apropar-te als boscos de muntanya a través d'una experiència vivencial.
L'Associació d'Amics del Projecte Boscos de Muntanya, finalistes del Premi Medi Ambient d'aquest any, pretén endinsar les persones al bosc. Aquesta és la finalitat amb la que aquest estiu organitza una nova edició d'unes estades que integren els participants en el manteniment, cura i preservació del bosc i del paisatge de muntanya.
Consideren que la millor manera de transmetre el valor del bosc de muntanya és vivint-lo. Per això, organitzen unes estades per adults d'una setmana de durada i plantejades no com un camp de treball sinó com una experiència d'aproximació al bosc.
Set dies per realitzar tasques de silvicultura, de gestió forestal o de seguiment de fauna com un mitjà per conèixer de prop el bosc de muntanya així com la seva complexitat i la seva vàlua.
Una setmana al bosc
Aquest any, el Projecte Boscos de Muntanya ofereix els següents torns:
Meranges (La Cerdanya)
- 13 - 19 de juliol
- 20 - 26 de juliol
- 27 de juliol - 2 d'agost
Massís de l'Orri (Pallars Sobirà)
- 3 - 9 d'agost
- 10 - 16 d'agost
- 17 - 23 d'agost
Obert a tothom
Cal ser major d'edat i tenir una condició física suficient però no calen coneixements previs de cap mena. El Projecte Boscos de Muntanya es fa càrrec de les despeses d'alimentació i allotjament, que es realitza en refugis d'alta muntanya o tendes de campanya.
Què és un bosc de muntanya?
Els boscos de muntanya són els que es troben a més altitud. Formen part de les capceleres dels rius que nodreixen l'abastament d'aigua a Catalunya i exerceixen una funció protectora respecte a poblacions i infraestructures, disminuint l'erosió i evitant grans avingudes.
A més, són espais únics amb espècies de flora i fauna d’alt valor per la biodiversitat.
Els espais de muntanya mantenen una estreta i mil•lenària relació amb l'home. La muntanya ofereix recursos de paisatge, pastures, fusta, ramaderia, etc i d’aquest vincle n’ha sortit l'anomenada cultura de muntanya.
Per la seva funció protectora, els boscos de muntanya són declarats d'Utilitat Pública des del segle XIX. La responsabilitat de la seva cura i conservació pertany a tots.
Un projecte que ve de Suïssa
El Projecte Boscos de Muntanya s’emmarca en la iniciativa europea «Bergwaldprojekt», sorgida a mitjans dels anys 80 als Alps suïssos a partir de la crisi de la pluja àcida que amenaçaven els boscos de muntanya. Actualment «Bergwaldprojekt» és present també a Suïssa, Àustria, Alemanya i Ucraïna.
Per a més informació, podeu consultar el web del Projecte Boscos de Muntanya www.projecteboscos.cat, on trobareu els formularis d'inscripció i l'experiència d'una participant en edicions anteriors.
Afegeix un nou comentari