Una exposició rememora els 425 anys de les festes més antigues de Barcelona
Comparteix
L’any 1589 arrencaven a Barcelona les festes de Sant Roc en homenatge a un dels seus patrons. Ara, la Casa dels Entremesos presenta una mostra dels 425 anys de la festa, la més antiga de la ciutat.
Sorgides com a vot del poble al Sant –que va ser nomenat perquè protegís la ciutat de la pesta-, s’han celebrat gairebé ininterrompudament cada any. “Es van deixar de fer durant els primers anys de la Guerra del Francès i durant la Guerra Civil. El franquisme les va mantenir pel seu accent religiós, malgrat les manifestacions populars. De fet, va ser la primera festa posterior a la guerra que va incloure una ballada de sardanes”, explica Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos.
La mostra, que es podrà veure fins el 23 de desembre, realitza un recorregut per la història del barri de la Catedral i la trajectòria de la festa popular més antiga de Barcelona a través de 200 fotografies d’escenes sobre jocs tradicionals o de repartiment de pa als pobres del barri, documents inèdits, audiovisuals amb testimonis de les darreres dècades de la festa, així com materials històrics com la figura de Sant Roc que lluïa a la plaça des del final de la Guerra Civil fins a 1968.
La 425a edició de la festa
Del 12 al 17 d’agost se celebrarà la 425a edició de la festa amb actes i celebracions amb un fort component històric. Una bona mostra d’aquest esperit és el seu programa de festes. La cercavila del capgròs ‘Cu-cut’ –en honor a la revista satírica de principis de segle XX- muntat sobre un ase és l’encarregada d’inaugurar-la. El tradicional Seguici de Sant Roc, un recorregut iniciat al 1623 que comença a la Plaça Nova fins a l’Església del Pi i agrupa diables, gegants centenaris, grallers, bastoners i altres actors de la cultura popular del barri.
La tradició no s’oblida dels més petits. La cucanya de la Plaça Nova, originada al 1884, consisteix en traspassar un pal horitzontal en constant gir per la força del propi cos.
La festa també rememora la llegenda de Sant Roc. Segons s’explica, durant la seva visita a Barcelona va caure malalt per la pesta i es va aixoplugar a les muralles romanes. Tothom l’ignorava, excepte un gos que cada dia l’alimentava amb panets. Sant Roc va recuperar-se i va reprendre el seu camí acompanyat d’aquest animal.
Afegeix un nou comentari