Fons de solidaritat contra la pobresa energètica
Comparteix
El Govern arriba a un acord amb les companyies subministradores per evitar els talls, i proposa un fons de solidaritat que es faci càrrec de les factures impagades de les famílies que acreditin situacions de vulnerabilitat econòmica.
El Govern vol garantir que aquest hivern no hi haurà talls de subministraments bàsics. Per fer-ho, ha arribat a un acord en aquest sentit amb les empreses subministradores i, a més, ha proposat la creació d’un fons de solidaritat energètica, proposta que va ser presentada a la Taula sobre la pobresa energètica el passat dia 9 de desembre.
Aquest fons de solidaritat hauria de fer-se càrrec del pagament de les factures de les famílies que, mitjançant Serveis Socials, puguin acreditar la seva situació de vulnerabilitat econòmica.
Aquest hivern les companyies no interrompran el subministrament d’aquelles famílies que acreditin la seva situació de vulnerabilitat econòmica amb el corresponent informe dels serveis socials.
Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Ocupació.
Per gestionar el fons, es crearà una fundació amb la participació del sector públic (Generalitat, Diputacions i entitats municipalistes) i de les entitats socials.
La Generalitat estima que caldria dotar el fons amb 40 milions d’euros, dels quals el sector públic n’aportaria el 50% mentre que l’altre 50% hauria de provenir d’aportacions privades, incloent-hi entitats, particulars i també les mateixes companyies subministradores de gas i electricitat. Segons Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat, la previsió és tenir-lo creat a partir de febrer de l’any que ve.
D’altra banda, el proper 17 de desembre el Parlament podria aprovar una modificació del Codi de Consum que impedís per llei els talls de subministraments a persones en situacions de vulnerabilitat. No obstant això, es tem que el govern espanyol pugui recórrer la mesura al Tribunal Constitucional, com ja va fer amb el decret de pobresa energètica.
Hi ha hagut un avenç provisional, però no s'ha aconseguit cap compromís de les empreses energètiques per pagar el deute.
Toni Codina, director de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Malgrat que valoren positivament la garantia de no fer talls de subministrament, les entitats socials lamenten que encara no se sàpiga què aportaran les companyies. En aquest sentit, Toni Codina, director de la Taula del Tercer Sector, va qualificar la solució proposada de “pedaç” i va assenyalar la importància que el fons disposi d’aportacions de les entitats subministradores per no dedicar fons públics a garantir els ingressos d'aquestes entitats.
Afegeix un nou comentari