Àmbit de la notícia
Internacional

Ciutat morta i el racisme

  • cartell de ciutat morta Font: ciutatmorta.wordpress.com
  • captura de pantalla de ciutat morta

El tracte rebut pels detinguts del cas del 4F exposa les actuacions racistes en vers als immigrants.

Arrel de la pel·lícula de ciutat morta, Amnistia Internacional reitera que les tortures no es van investigar bé. Segons el seu estudi presentat el 2007, juan Daniel Pintos Garrido, Alex Cisterna Amestica i Rodrigo Lanza Huidobro van ser detinguts i sotmesos a greus maltractaments físics al moment de la detenció i mentre van estar a comissaria. L’actuació policial narrada tant a Ciutat Morta com a l’estudi d’Amnistia Internacional presenta un fort component racista, posant de manifest les reiterades agressions verbals que van rebre els acusats en relació a la seva procedència. Aquest fet, evidencia al racisme encara present al territori.

De fet, l’observatori Espanyol del racisme i la xenofòbia emet anualment l'estudi de l’evolució del racisme, la xenofòbia i altres formes connexes d’intolerància a Espanya. Una de les preguntes de l’estudi que es feia als enquestats era si calia que la justícia sancionés a les persones que pronuncien insults racistes, a data de 2012, un 48% dels enquestats ho considera necessari.

També podem veure una taula que mostra que al 2012 un 35% dels espanyols tractava als immigrants amb desconfiança, sent aquest el principal tipus de tracte. Tot i això la tendència ha disminuït des del 2003 on fins a un 46% dels espanyols feia aquest tipus de tracte als immigrants.

Sembla necessari, doncs, seguir treballant per l’eradicació del racisme. I en aquest camí, la productora que ha publicat Ciutat Morta, Metromuster, han posat en marxa un nou projecte, Idrissa, amb la col·laboració de la campanya Tanquem els CIEs,  per fer un retrat global sobre la immigració, posant èmfasi en la responsabilitat de tots els Europeus davant les problemàtiques que pateixen els immigrants. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari