7 llibres socials per aquest Sant Jordi 2015
Comparteix
Arriba Sant Jordi i per aquest motiu us proposem un seguit de títols per tal que regaleu un llibre amb consciència social.
1 - Herois quotidians: "Camí a l'escola" - Marie-Claire Javoy
La Zahira, 22. El Jackson, 15. El Carlitos, 18. El Samuel, 4. Les xifres no són les seves edats: són els quilòmetres que separen aquests quatre nens de l’escola. Tots ells dediquen d’1 a 4 hores a fer un feixuc trajecte amb la il·lusió i determinació de poder estudiar per garantir-se un futur millor.
Després de l'èxit de la pel·lícula de títol homònim la co-guionista Marie-Claire Javoy ens ofereix el periple de set nens per arribar a l’escola en aquest llibre que no deixa indiferent.
2 - El llibre revolucionari: "Aquí també, Domitila! La dona que va revolucionar Bolívia" - David Acebey
"Aquí també, Domitila!" és el que li deien quan denunciava les injustícies que vivia el seu poble. A les faveles del Brasil, xerrant amb les minories ètniques del Canadà, en els actes de denúncia de l’agressió imperialista a l’Amèrica Central…
Aquest llibre recull el testimoni de la revolucionària boliviana Domitila Barrios Cuenca, durant la vaga de fam que va fer caure la dictadura d’Hugo Banzer el 1978 i durant les seves gires a l’exili per Europa i Amèrica els anys posteriors. Entre les seves pàgines hi trobem relats de lluites contra les injustícies, reflexions sobre la solidaritat entre pobles i entre companyes, i un fil conductor carregat de tendresa, empenta i perseverança.
3 - L'activisme literari: "491 dies" - Winnie Madikizela-Mandela
Detinguda juntament amb un grup d’activistes antiapartheid en virtut de la secció 6 de la Llei de terrorisme, que havia estat dissenyada per la policia antidisturbis per tal de detenir i interrogar gent sense límit de temps, se la van endur. No tenia ni idea d’on la portaven o què en seria, de les seves filles. Aquest va ser l’inici dels 491 dies d’empresonament de Winnie Mandela i dels dos judicis que van tenir lloc durant aquest període.
491 dies. Presonera número 1323/69 comparteix amb el món el diari emotiu i colpidor de Winnie Mandela, així com les cartes que es van intercanviar parts afectades d’aquesta història, entre ells la mateixa Winnie i Nelson Mandela, el qual ja feia gairebé set anys que estava empresonat.
4 - La cultura popular més solidària - "Un misteri gegantí" - Laia Massons
La Mariona té un problema, li ha quedat tota la roba mullada i la necessita per a l'endemà. Sort en té dels seus veïns, que no dubten a ajudar-la i converteixen ledifici on viuen en un anar i venir solidari, escales amunt, escales avall. Durant tot el relat no sabem per quina raó la protagonista pateix tant per poder tenir tot aquell munt de roba a punt. El misteri el resolen els altres protagonistes al mateix temps que el lector a la darrera doble pàgina, una gran imatge sense text: la roba és per a una colla gegantera, que l'estan esperant.
Un relat àgil i divertit acompanyat de les il·lustracions sempre originals de Rocío Bonilla.
5 - Una història de superació personal: "Seguirem vivint" - Elisabet Pedrosa
La periodista Elisabet Pedrosa narra la història de la seva filla Gina, afectada per una malaltia poc freqüent, la síndrome de Rett. "Seguirem vivint" és el monòleg d’una mare amb la seva filla morta, escriure per no perdre el senderi, i sobretot evolucionar en aquesta escriptura per poder tirar endavant. Explica amb naturalitat i lucidesa la mort de la filla, i la desesperació dels últims anys i mesos al seu costat en un camí de pèrdua continuada. I ens narra també el dia a dia després de la seva mort: el buit vertiginós, el dolor profund i el desconcert. I com es reprèn a poc a poc el fil de la vida: tornar a omplir el carro al supermercat, tornar a menjar i a cuinar, tornar a ballar i a descobrir la natura, tornar a somriure...
El llibre és un testimoni excepcional per sensibilitzar sobre el gran paper d’acompanyament a la mort, perquè sigui un dret el que ara encara és un privilegi: que tot infant en situació crítica mori acompanyat.
6 - La crua realitat: "Océano África" - Xavier Aldekoa
Xavier Aldekoa va emprendre un viatge al continent africà quan tenia poc més de vint anys. Ara, quan ja fa més de deu anys que hi viu fent de corresponsal, ha escrit "Océano África", un llibre que ens ajuda a descobrir, entendre i apassionar-nos amb els habitants d'un continent que encara ens és molt desconegut.
Si voleu aprofundir-hi una mica no deixeu de consultar l'entrevista que hem fet al seu autor.
7 - Una història de resiliència: "17. Vivir, Revivir, Sobrevivir" - Àlex Santaló
Com reacciona un jove de 17 anys quan li detecten un tumor? I com reacciona aquest mateix jove quan 17 anys més tard li tornen a detectar? Els còmics, la ciència-ficció i la música poden esdevenir la millor via d'escapament en situacions de vida o mort. L'autor ens relata dues situacions tarscendentals de la seva pròpia vida i com la fantasia, la família i els amics van ser imprescindibles per superar-les.
Si voleu aprofundir-hi una mica no deixeu de consultar l'entrevista que hem fet al seu autor.
Afegeix un nou comentari