Àmbit de la notícia
Social

Transformació social a través de l'empresa? Social Business City Barcelona

  • Social Business City Barcelona
  • Muhammad Yunus, premi Nobel de la Pau i impulsor de les Social Business City
  • Equip de Hidden City Tours
  • Dos homes recollint aliments del camp. Espigoladors

La cooperativa de treball Tandem Social té en marxa un projecte per donar resposta a necessitats socials de Barcelona a través de la iniciativa empresarial. El repte és reduir l'atur juvenil de la ciutat.

El premi Nobel de la Pau 2006, Muhammad Yunus, i una de les persones més influents al món segons Forbes, ha creat una iniciativa internacional objectiu de la qual és difondre l'empresa social i transformar les necessitats socials a petita escala, d'una ciutat, mitjançant la promoció i el suport a les empreses socials. Ciutats com Wiesbaden (Alemanya), Fukukoa (Japó) o Pistoia (Itàlia) ja formen part de la xarxa internacional. Ara, Barcelona, a través de la iniciativa  "Social Business City Barcelona" (SBC BCN), promoguda per la cooperativa de treball Tandem Social, també vol entrar-hi.

L'acte de presentació del SBC BCN es va celebrar a l'Auditori de Barcelona Activa el passat 7 de maig i al voltant de 200 persones van assistir-hi.  Una primera taula rodona va fer confluir els diversos actors que s'han involucrat en el projecte, com ara l'Ajuntament de Barcelona o la Fundació FC Barcelona i socis col·laboradors, entre els quals la UPF i la UB.

L'innovador format PechaKucha va ser l'eina per presentar 5 casos d'èxit d'empreses socials de la ciutat: Espigoladors, L'Olivera, Hidden City Tours, Social Forest i Dona Kolors. Espigoladors treballa per combatre el malbaratament i Social Forest per a la conservació dels boscos. Ambdues ofereixen feina a joves en risc d'exclusió. Dona Kolors és una marca de complements de moda i decoració per a la llar feta a mà i de disseny únic. Darrera hi ha 10 dones que han viscut situacions de dificultats.Hidden City Tours organitza recorreguts turístics pel centre de la ciutat. Els guies són persones en situació de sense llar.

Així doncs, a través de diferents sectors i amb objectius empresarials diferents, però tots 5 projectes neixen de la identificació d'una necessitat social, en un context reduït (una ciutat, un municipi, un barri) i de la voluntat d'un grup de persones de donar-hi resposta des de la fórmula empresarial.

L'Andrea Farras és una de les organitzadores del projecte de Tandem a Florència. Segons ella, "una de les claus de les empreses socials com a eines per transformar necessitats socials és la seva sostenibilitat econòmica, que permet maximitzar l'impacte social en el temps". Les teoritzacions del Professors Muhammad Yunus es fonamenten en què una empresa social no té una finalitat de lucre, sinó que tots els beneficis que obté de la seva activitat es reverteixen en el propi projecte empresarial, cosa que permet generar encara més impacte social. L'objectiu de l'empresa és aconseguir una transformació social.

I quin és el repte de SBC BCN?

Avui una cinquena part de les persones aturades a Barcelona són jovent. Concretament, segons SBC, un 48,8% dels joves de la ciutat és a l'atur. Per revertir la realitat, afirmen, "els i les joves són l'objecte i el subjecte d'aquest programa". Amb el projecte pretenen dur a terme un conjunt d'actuacions enfocades a combatre l'atur juvenil (objecte) partint de l'empoderament i implicació dels propis joves (subjecte).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari