Dos segles fent de Vilafranca un infern
Comparteix
El Ball de Diables de Vilafranca celebra enguany el seu bicentenari convidant les nou colles més longeves de Catalunya a la XVIII Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya el proper 30 de maig.
Si el diable en sap més per vell que per diable, els Diables de Vilafranca són uns savis de les carretilles i els versots satírics. Aprofitant la Capitalitat de la Cultura Catalana i el bicentenari de la colla local, Vilafranca del Penedès serà la seu de la XVIII Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya el proper 30 de maig.
En aquesta festa pirotècnica referent en el panorama cultural popular català, els set pecats vilafranquins acolliran les altres vuit colles més longeves -integrades en una Coordinadora-, provinents del Gran Penedès i el Camp de Tarragona. El certamen servirà d’aparador de la diversitat de cada entremès (el seu ball, el vestuari i eines, la manera de versar, etc.), amb la lluita entre el bé i el mal com a comú denominador.
Com a novetat respecte les edicions anteriors, també es celebrarà una mostra infantil on hi participaran les colles infantils dels seus respectius balls adults. A mitjanit i després de que acabi la cercavila de foc tindrà lloc un concert popular al aire lliure amb el Grup Dr. Calypso al carrer Magarola.
Hem parlat amb el secretari de la Colla de Diables de Vilafranca, Oriol Giralt, per conèixer l’infern des de dins...
Consulta el programa de la Mostra.
“Els membres de la colla s’hi estan uns 5 anys i donen tot allò que poden, per desprès plegar i donar pas a noves generacions renovant així les energies”.
Què distingeix la Colla de Diables de Vilafranca de la resta de centenàries?
Possiblement un dels elements que sobten més del Ball de Diables de Vilafranca és l’organització interna. La feina que hi ha al darrera de la colla és bastant gran, sobretot per organitzar els dos principals actes del ball: el versos satírics, que es reciten el dia 31 d’agost, criticant els fets d’actualitat de la vila, a nivell nacional i estatal; i el Ball de Foc, un espectacle pirotècnic i teatral que s’escenifica pels carrers del centre de Vilafranca cada 1 de setembre. Tots dos actes estan emmarcats dins la Festa Major de Vilafranca (29, 30 i 31 d’agost i 1 i 2 de setembre), però la seva organització dins la colla podríem dir que porta feina durant pràcticament tot l’any. A més, des del 2008, organitzem el Diabòlic cada 30 d’abril (vigília del Dia del Treballador), una festa que pretén portar la cultura del foc a Vilafranca, convidant una bèstia de foc i dos balls de diables diferents i que finalitza amb un concert. Tot això implica que tot i que el principal gruix d’activitats de la colla acostuma a ser a l’estiu, el ball es reuneix de manera conjunta durant tot l’any com a mínim un cop al mes, a part de la feina que es va fent sense parar a nivell de comissions, que és la principal forma de treballar que tenim com a colla. Aquestes comissions són per exemple la de pirotècnia, la de versos, la de material, la de seguretat, la de tabalers... Aquesta organització comporta que els 30 diables de la colla destinin forces hores del seu temps lliure al ball, comportant una de les peculiaritats més curioses de la colla, que és que els seus membres s’hi estan un nombre relativament curt d’anys (normalment uns 5 o 6), on donen tot allò que poden a la colla, per desprès plegar i donar pas a noves generacions renovant així les energies. Aquest fet sobta respecte la resta de colles centenàries, que normalment els seus membres s’hi estan molts anys (20 o més).
Com va començar la colla i com ha influït en la cultura popular de la vila?
Les primeres referències de la presència de diables a la vila les trobem l’any 1601 al Llibre Verd de la Vila, que explicant les cerimònies que es realitzaven per Corpus, ens parla de la presència de cinc diablots acompanyant un bell dracàs. Aquests diablots que acompanyaven el drac, trobem que el 1815 s’han convertit ja en un Ball de Diables, que ja sortia per la Festa Major de forma independent del drac i amb les seves característiques actuals. El Bicentenari d’aquest fet és el que celebrem aquest any 2015.
Trobem que en els darrers 50 anys el Ball de Diables de Vilafranca ha estat una de les entitats més vives i actives de la vila, mirant d’aportar-hi sempre un gran nombre d’activitats i defensant la cultura vilafranquina i catalana, en aquest cas relacionada amb el món del foc, sempre amb ganes i il·lusió.
“El Ball de Diables de Vilafranca és un dels pocs balls (juntament amb l’Arboç o Sant Quintí de Mediona) que no s’han perdut mai”.
Destaca alguns moments especials de la Colla al llarg de la seva història.
La colla ha viscut nombrosos moments especials, però possiblement un d’allò més significatiu el trobem a principis dels anys 60, ja que durant la primera meitat del segle XX el ball va passar per alts i baixos, i fins i tot va haver-hi algun any que no va actuar, fins que a principis dels anys 60, un grup de vilafranquins se’n va fer càrrec, dotant-lo d’un nou vestuari i d’un ball parlat totalment en català, elements que han arribat fins els nostres dies i que va dotar d’una gran vida el ball en uns temps difícils per la cultura catalana. Tot i així, cal mencionar que el Ball de Diables de Vilafranca és un dels pocs balls (juntament amb l’Arboç o Sant Quintí de Mediona) que no s’han perdut mai, no va sortir algun any, però mai ha estat necessària una recuperació, des dels inicis de la seva trajectòria.
“Cada any venen moltíssimes persones al càsting per entrar a la colla, un símbol més de la vitalitat que té el ball a Vilafranca”.
Quin és l'estat de salut de la colla?
Actualment el ball està compost per 30 membres, i té una força i empenta d’allò més destacable. Hi ha moltes ganes de treballar i fer les coses ben fetes, incondicionalment de la feina que això comporta al darrera i que, sovint, no és del tot valorada com seria necessari fora del ball. Hem de dir que estem realment contents, ja que cada any venen moltíssimes persones al càsting per entrar a la colla, un símbol més de la vitalitat que té el ball a Vilafranca i de les ganes que tenen els vilafranquins de ser-ne membres.
A més a més, sempre que organitzem algun acte a Vilafranca comptem amb l’ajuda de moltes persones de la vila, que de forma desinteressada col·labora amb nosaltres per tal de que allò que volem fer surti el màxim de bé. L’exemple més clar d’això són els ex-diables, és a dir, les persones que han deixat la colla de manera activa, però que sempre que poden ajudar ho fan, sobretot amb la preparació dels versos o en el muntatge del Ball de foc. Com també hem de mencionar les persones que, sense haver tingut un vincle directe amb la colla, sovint també ens ajuden a organitzar actes, sobretot pel Ball de Foc, on venen a col·laborar cada any més de 200 persones de Vilafranca, ja sigui a tocar el tabal, a fer de cordó de seguretat de la pirotècnia, a portar carros... Estem realment agraïts de la col·laboració de tots ells, ja que sense aquesta ajuda seria molt difícil organitzar actes com els que fem. A més també hem de donar un agraïment especial als comerços i empreses de Vilafranca que cada any col·laboren econòmicament amb nosaltres perquè puguem organitzar actes com per exemple el Diabòlic. Tot plegat ens mostra que el Ball de Diables és una entitat viva i estimada a Vilafranca, i que el seu estat de salut està passant per un moment immillorable.
Com celebrareu el vostre bicentenari enguany, a banda de la Mostra del 30 de maig?
Per celebrar el Bicentenari hem organitzat diversos actes que pretenen portar diables i festa a Vilafranca des de l’abril fins el setembre de manera continuada. Per començar, a l’abril vam fer el Diabòlic, però enguany amb l’excepció de que l’obrís el Drac de Vilafranca i fent una primera encesa amb ell, per tal d’obrir el Bicentenari actuant amb el Drac, ja que les primeres notícies de diables a la vila ens diuen que els diablots acompanyaven el un bell dracàs.
El 23 de juny organitzem, juntament amb altres entitats de Vilafranca, una revetlla de Sant Joan, on nosaltres, particularment ens encarregarem de realitzar un petit correfoc i un concert. La idea és portar festa a Vilafranca un dia important com és la revetlla de Sant Joan, i que no té tradició a la vila.
Ja a la prèvia de la Festa Major de Vilafranca, inaugurarem la Exposició del Bicentenari, una exposició que tindrà lloc al Forum Berger i Balaguer de Vilafranca del 22 d’agost al 20 de setembre, i que pretén ser un recull d’aquests 200 anys d’història, amb imatges, audiovisuals, objectes significatius i altres sorpreses que esperem que acosti, encara més, el ball a Vilafranca.
A més, el mateix 22 d’agost organitzem el que podríem dir que serà “l’acte central del Bicentenari”, i que consistirà a que durant la tarda i vespre les diferents colles d’ex-diables de Vilafranca realitzin cercaviles de foc actuant tal i com actuaven ells a la seva època. A més, es realitzarà el ball parlat amb membres barrejats de les colles i es recitaran versos satírics fets per cada una de les colles. Tot plegat, servirà per ensenyar a la vila l’evolució que ha tingut el ball, i servirà perquè agafin la forca ex-diables que potser fa més de 50 anys que no l’agafen. Sens dubte, el dia 22 d’agost serà espectacular!
En el marc del Bicentenari, cal dir que aquest any també hem editat el conte del Ball de Foc, un llibre infantil, il·lustrat per la vilafranquina Mireia Andrade Bages, que pretén ensenyar i fer més proper als petits de la vila el Ball de Foc i la seva història.
Afegeix un nou comentari