Festes que no et pots perdre aquest juliol
Comparteix
A banda de les festes majors de cada municipi, el territori ofereix un ampli ventall de possibilitats per a no avorrir-se!
Aquestes són les festes i esdeveniments destacats al calendari de juliol:
- Festa del Segar i del Batre de la Fuliola (Urgell, del 28 de juny al 12 de juliol)
No fa molts anys, la collita representava la supervivència o no d’una família de la pagesia. D’aquí que, un cop acabades les feines del camp a l’estiu, s’acostumava a celebrar de manera comunitària. I, amb els anys, les feines de collir, sigui el que sigui, són considerades com una festa, com la Festa del Segar i el Batre, de la Fuliola (Urgell), que es celebren en dos dies diferents que constaten com antany es portaven a terme aquestes dues activitats també separades per unes jornades.
- Festival Internacional de Teatre i Animació de Viladecans (Baix Llobregat, del 3 al 5 de juliol)
És una de les cites més importants de Catalunya de les arts escèniques de carrer. Viladecans es transforma en un gran escenari on artistes d’arreu del món ofereixen les millors propostes de teatre, dansa, circ, música i animació de carrer, i on tothom pot aturar-se, mirar i gaudir.
- Campus Gospel de Rajadell (Bages, del 3 al 5 de juliol)
Organitzat per Esclat Gospel Singers, es troben gent de diferents llocs i edats per gaudir d’uns dies intensos de tallers i concerts, però sobretot de convivència, tranquil·litat, bon ambient i amistat. Com cada any, el Campus disposa de servei de càtering i espais de trobada com la plaça de l’església, on circulen els paradisos, la moneda exclusiva oficial del Campus.
- Diada dels Raiers de la Pobla de Segur (Pallars Jussà, del 3 al 5 de juliol)
Els rais són embarcacions formades per trams de troncs ajuntats que antigament es construïen per a transportar la fusta dels Pirineus a les terres planes del litoral, aprofitant el corrent dels rius. En homenatge a aquest antic ofici fluvial, cada primer diumenge de juliol a la Pobla de Segur se celebra la Diada dels Raiers, una oportunitat única de tornar a veure baixar els rais per la Noguera Pallaresa. Quatre rais de tres trams es construeixen dies abans per fer el descens des de la presa de Llània fins al pont de Claverol, un trajecte de cinc quilòmetres que els raiers fan vestits amb la indumentària de l’època.
- Festa de la Diversitat (Piera, Anoia, del 3 al 5 de juliol)
L’Associació Diversitat Piera us presenta la Festa de la Diversitat. Es tracta d’un esdeveniment que apropa altres cultures d’arreu a la nostra comarca, intentant fer-ho en un ambient que projecti els valors humans, tals com la solidaritat, convivència, pau. L’objecte essencial de la Festa de la Diversitat és el de recaptar fons per a mantenir els recursos necessaris per tal de poder continuar amb els projectes que la Fundació Quetzal porta a termini a Guatemala, Índia i Etiòpia i també per ajudar a les persones mes necessitades de la nostra vila, i fer-ho potenciant la convivència intercultural, exposant la riquesa i diversitat de diferents països.
- Lo Cercacurts (Montornès de Segarra, Segarra, del 3 al 12 de juliol)
Festival de curtmetratges que neix d’una trobada entre amants del 7è art dins un mateix entorn: Montornès de Segarra, una pintoresca vila aturonada que precedeix la Vall del Cercavins surcada pel riu que bateja l’orònim i que també ha inspirat el nom d’un Festival que cerca films curts, preferentment de temàtica rural, perquè participin en aquest event que és la comunió de dues passions: l’amor per un poble i l’entusiame per l’art del curtmetratge.
- Festival de Llegendes de Catalunya (Sant Martí de Tous, Anoia, del 4 al 5 de juliol)
Sant Martí de Tous té al seu darrere un número molt ampli d'històries i llegendes populars de fons històric que s'han anat transmetent de generació en generació. L'objectiu és recuperar-les, potenciar-les i donar-les a conèixer. Això és el que donà motiu lʼany 2010 al naixement del Festival de Llegendes de Catalunya. El repte és posar a disposició dels visitants les històries i llegendes populars que coexisteixen arreu dels Països Catalans en diferents formats artístics.
- Rubifolk (Rubí, Vallès Occidental, del 4 al 5 de juliol)
És el Festival Internacional de Dansa Tradicional, que organitza L'Esbart de Rubí. La ciutat, durant uns quants dies, assaboreix el millor folklore internacional amb la presència de grups d’arreu del món. La mostra pretén donar a conèixer la diversitat cultural a partir de la cultura tradicional i popular.
- Trobada d'acordionistes de Maçaners (Saldes, Berguedà, 10 i 11 de juliol)
Artistes catalans, tant d'aquí com de la Catalunya Nord, bascos, gallecs i occitans s'ajunten en aquesta vetllada per escriure una pàgina més de la tradició cultural d'aquest poble. Maçaners, sota el resguard del nostre omnipresent Pedraforca, es converteix per una nit en la capital de l'acordió, gràcies a l'esforç, la il·lusió i les ganes de tot un seguit de col·laboradors, dirigits per l'Associació d'Amics de l'Acordió, que és qui organitza aquesta tobada.
- Escaldàrium (Caldes de Montbui, Vallès Oriental, 11 de juliol)
Aquesta festa és una al·legoria de l’origen de Caldes i les seves aigües termals. Un dia de la primera quinzena de juliol la gent, espantada però encuriosida, es congrega als voltants de lafont termal del Lleó a Caldes de Montbui esperant el Termaliot, el culpable de totes les forces que s’han de desencadenar. Les bruixes comencen els salts embogides fins que una força sobrenatural, en forma de tempesta, irromp per arrossegar amb ella perversió i vici.
- Festival Internacional de Teatre Còmic Ple de Riure (El Masnou, del 14 al 18 de juliol)
El Ple de Riure ha esdevingut, després de dinou anys, un lloc de trobada estiuenc amb la cultura, en forma de teatre, circ i humor. Tot un símbol per al poble i el seu gran nombre de seguidors, així com en un espai de projecció per a molts dels actors i companyies que han compartit, durant tot aquest període, el seu bon humor amb els espectadors del Masnou: Pepe Rubianes, Toni Albà, Sergi López, Faemino y Cansado, Tortell Poltrona, Marcel Gros, Gila, Leo Bassi, Gabino Diego o The Chanclettes, entre molts d’altres.
- Festival Nits de Cinema Oriental (Vic, Osona, del 14 al 19 de juliol)
La dotzena edició del Festival se centrarà enguany en l'Índia i, com és habitual, donarà a conèixer la cultura asiàtica a través de la seva cinematografia popular. De les terres del bollywood i el curri també arribarà l'encisadora Naja Naja, la cobra que donarà vida a la imatge del certamen. Una altra novetat d'aquest 2015 és la creació d'una línia editorial especialitzada en cinema asiàtic, que arrencarà amb un llibre dedicat als westerns asiàtics.
- Fira del Circ al Carrer de La Bisbal de l'Empordà (Baix Empordà, del 17 al 19 de juliol)
És un festival de circ i teatre de carrer que omple els carrers de La Bisbal d’Empordà d’espectadors. La voluntat d’aquest festival és oferir en un cap de setmana una programació diversa i engrescadora que sigui atractiva a tots els públics i edats. La Fira del Circ és una activitat coorganitzada per l’entitat Fira de Circ i l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà.
- Paupaterres (Tàrrega, 17 i 18 de juliol)
Durant dos dies, el 17 i 18 de juliol, el Festival Paupaterres de Tàrrega ofereix actuacions en directe de formacions musicals emergents del nostre país així com propostes consolidades del panorama musical. El certamen ha esdevingut l’aparador musical estiuenc de la província de Lleida, ja que 7.000 persones hi passen al llarg dels dos dies. Zoo, Kepa Junkera, Els Amics de les Arts, Xeic!, Doctor Prats, Familia Torelli,Esne Beltza, Morena Tradipatxanga, Ponent Roots, La Terrasseta de Preixenso Soweto formen part del cartell Paupaterres 215.
- Baixada d’Andròmines de Bràfim (Alt Camp, 18 de juliol)
A partir de les 17h, el carrer de Sant Isidre es convertirà en la pista d’una cursa de trastos. Automòbils fets amb tot tipus de materials que han fet néixer les ments creatives del municipi.
- Festa del Cava de Prades (Baix Camp, del 3 al 12 de juliol)
Cada juliol, es pot veure com el cava substitueix l'aigua de la font durant una nit. Amb els anys la festa s’ha popularitzat i més de 3000 persones, es concentren a Prades per gaudir d'aquesta festa en ple estiu. Fira del cava i cervesa artesana, degustació de cava de les canelles de la font, Masterclass de cata de vins i cerveses, actuacions musicals i de ball, cursa d'orientació popular, i menus i tapes especials als bars i restaurants.
- Transsegre (Balaguer, Noguera, del 10 al 12 juliol)
La Transsegre és la festa més important coneguda arreu de les Terres de Lleida i s'ha convertit gairebé en una festa major d'estiu col·lectiva que es desenvolupa a la ciutat de Balaguer. Calor, aigua, imaginació i un ambient festiu desbocat, són els principals ingredients d’aquesta festa, una celebració que reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens esbojarrat i no competitiu que cada any aplega més participants entusiastes sobre originals construccions artesanals. La cursa dura dos dies esbojarrats.
- Aplec del Pi de les Tres Branques (Castellar del Riu, Berguedà, 15 de juliol)
Malgrat que l'emblemàtic arbre fou mutilat per una bretolada l'any passat, el pi més conegut dels Països Catalans segueix essent tot un símbol d'unitat de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Anualment, centenars de persones es troben el tercer diumenge de juliol per retre homenatge, com l'any passat, que l'assemblea territorial del Berguedà de l'Assemblea Nacional Catalana va proporcionar plançons del pi a diverses entitats per tal que els plantessin arreu dels Països Catalans, per tal que, simbòlicament, l'esperit de l'arbre es repartís arreu.
- Baixada de Falles de Llesp (Alta Ribagorça, 25 de juliol)
Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya és el que es baixa fins al poble amb les falles, i es passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble. Les falles són troncs resinosos d’uns dos metres de llargada, que preparen els joves de cada poble.
- Esbaiola't (Esterri d'Àneu, Pallars Sobirà, del 24 al 26 de juliol)
És un festival de teatre al carrer i per a tots els públics organitzat per la Cia de Comediants La Baldufa i l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, que es realitza anualment en aquesta població el quart cap de setmana de juliol. Enguany es realitzarà la vuitena edició d'un festival que pretén donar a conèixer les Valls d'Àneu, el teatre de qualitat del nostre país i portar bons exemples de l'exterior. Espectacles de circ, de carrer, contacontes, jocs, titelles, tallers i malabars ompliran els carrers d'Esterri durant tot el cap de setmana.
Afegeix un nou comentari