Àmbit de la notícia
Comunitari

Quatre universitats denuncien la vulneració de drets als CIE

  • Mobilització del 20J. Font: SOS Racisme (Flickr)
  • Mobilització del 20J. Font: SOS Racisme (Flickr)

Ja ho havien denunciat les entitats socials, però ara són quatre universitats espanyoles que, després de realitzar un ampli estudi, asseguren que els CIE "no són massa diferents dels centres penitenciaris".

Els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) són instal·lacions del Ministeri de l'Interior del govern espanyol. S'hi retenen les persones immigrades que seran expulsades del país, mentre es tramita la seva deportació. Les clíniques jurídiques de les universitats públiques de Barcelona, València i Valladolid i la Universidad Pontificia Comillas (Icade-Icai) han invertit un any en analitzar aquests centres i obtenir una radiografia de la realitat que s'hi viu. Les conclusions coincideixen amb el que ja venien denunciant des de fa temps les associacions de defensa dels drets humans: presenten "una vulneració massiva de drets humans".

L'informe "Situación actual de los centros de internamiento de extranjeros en España y su adecuación al marco legal vigente" és fruit del treball de 37 estudiants de Dret, supervisats per professors orientadors i advocats. Analitza els CIE de Madrid, Barcelona, València, Las Palmas, Algesires, Múrcia i Fuerteventura.

Amalia Hernández Sendín, advocada i coordinadora del projecte, assegura que els CIE no es diferencien massa dels centres penitenciaris. Especifica, a més, que no ho diu "per la seva estructura arquitectònica, semblant a la de les presons, sinó perquè en ells es produeix la mateixa vulneració de drets que a les presons, quan l'única restricció que haurien de tenir els interns és la seva llibertat ambulatòria".

Quant als drets vulnerats, l'informe ofereix una llarga llista: El dret a la salut, a la igualtat de sexes, a la integritat física, a la tutela judicial efectiva, a la intimitat, a la integritat, a un tracte digne, a les comunicacions, etc. En el cas del CIE de Zona Franca, Barcelona, per exemple, explica que no hi ha separació entre les persones que han estat a la presó per delictes de les que no tenen antecedents. També afirma que no existeix un servei sanitari permanent ni atenció especialitzada. A més, denuncia que encara que es tracta d'un edifici nou, segueix el model arquitectònic de les presons. Les persones internes comparteixen habitació amb tres o cinc més i no tenen bany.

El Parlament de Catalunya podria instar a tancar el CIE Zona Franca

Aquest dijous, 2 de juliol, el Parlament català votarà les conclusions del Grup de Treball sobre el model de Centres d'Internament d’Estrangers. Si s'aprova la resolució per majoria, estaríem davant d'una declaració pionera en matèria de drets humans no només a Catalunya, sinó a Europa.

Les entitats socials catalanes porten anys reclamant el tancament dels CIE. El 20 de juny es van tornar a mobilitzar i més de 2.000 persones van omplir la carretera de davant el CIE Zona Franca amb missatges de defensa dels Drets Humans.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari