#JustATampon, la campanya britànica per trencar tabús sobre la regla
Comparteix
Al voltant de 800 milions de dones al món tenen la regla cada dia. I tot i així, és encara un tema tabú carregat d'estigmes. Plan UK emprèn la iniciativa per combatre-ho i divulgar mesures d'higiene a Uganda.
Només pronunciar les paraules "tampó" o "compresa" és de vegades incòmode, tant per a ells com per a elles. Existeixen desenes d'acudits al voltant del teòric mal humor de les dones quan tenen la regla. L'expressió "és en aquells dies del mes" és encara massa recorrent a múltiples converses quotidianes. I ja al S. XXI, menstruació i brutícia van sorprenentment lligades.
L'organització sense afany de lucre britània, Plan UK, ha posat en marxa la campanya #JustATampon per combatre els tòpics, estigmes, prejudicis i vergonyes que giren al voltant de la regla. Participar-hi és senzill: en primer lloc, cal fer-se una fotografia a una o un mateix, mirant a càmera, amb un tampó que aparegui a la imatge. En segon lloc, compartir-la a les xarxes socials amb el hashtag #JustATampon. I finalment, pots també escriure un missatge amb el text TAMPON, al número 70007 amb què donaràs 3 lliures a l'ONG que, segons l'entitat, es destinaran a material d'higiene per a la regla, com ara tampons i compreses, que arribaran a països del sud, específicament a Uganda.
El lema "It's just a tampon", "Només és un tampó" en la versió catalana, va acompanyat de l'eslògan "No hi ha res del que avergonyir-se i només un tampó pot canviar la vida de les dones".
D'una banda, doncs, la campanya neix amb l'objectiu de naturalitzar un fenomen que tota dona al món experimenta una vegada al mes i que ha estat objecte constant de crítica, ridícul, estigma, i falta absoluta de comprensió al llarg de la història. Així, per un costat, una campanya amb ressò a les xarxes socials busca trencar els prejudicis en el nostre dia a dia, presents tant en ells com en elles.
D'altra, pretén fer arribar el missatge a països del sud i alhora fer-hi arribar material d'higiene. I aquí la segona part de l'eslògan "un tampó pot canviar la vida de les doens". A Uganda i a altres països del sud, segons la pròpia organització, algunes noies passen 3 o 4 dies sense anar a l'escola una vegada al més perquè no disposen del material necessari. Dies d'escola perduts significa quedar-se enrere en l'ensenyament, que, afegits a altres elements, es tradueix en generacions de dones amb pitjors qualificacions i, de retruc, en un accés limitat al món laboral.
Les xarxes socials ja s'han omplert d'imatges amb tampons de milers de persones que hi ha volgut participar.
Afegeix un nou comentari