Àmbit de la notícia
Ambiental

Combatre el mosquit Tigre amb el mòbil

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Les ratlles blanques i negres a l'abdomen el fan facilment reconeixible i li donen el nom de mosquit Tigre (imatge:atrapaeltigre.com)
  • Els testos amb restes d'aigua són un lloc habitual de cria (imatge:atrapaeltigre.com
  • El projecte va rebre una menció honorífica a la passada edició dels premis Ciència Ciutadana de El Temps (imatge:atrapaeltigre)
  • Una espècie invasora molt molesta per a les persones (imatge:atrapaeltigre.org)

Si veus un mosquit Tigre, captura’l i localitza’l al mapa Tigratrapp, per aportar dades a la app de ciència ciutadana i col·laborar amb els científics en la vigilància i el control d’aquesta molesta espècie invasora.

Tres anys de ciència ciutadana contra el mosquit Tigre

La participació ciutadana en la recerca científica mitjançant experiments col·lectius: dades obertes, codi lliure, ciutadania implicada i científics amb ganes de servir a les necessitats col·lectives. Aquestes són les eines emprades en el projecte de ciència ciutadana orientat a la vigilància i control del Mosquit Tigre Atrapaeltigre.com .

Enguany, inicia la seva tercera temporada, amb idees i novetats que recullen el balanç molt positiu de la participació i resultats dels anys anteriors.

Consulta la “mosquitopedia”

Atrapa el tigre proporciona tota la informació sobre Aedes albopictus, l’espècie invasora de mosquit que ha colonitzat els nostres ecosistemes; a banda de l’alteració ecològica que representa per a la nostra biodiversitat, el mosquit tigre és molt molest, viu en zones urbanes, per tant la seva incidència arriba a molta població, i a més a més és un potencial transmissor de malalties.
A la mosquitopedia es trobren els detalls sobre l’espècie, els seus llocs de cria, i els seus riscos per a la salut.

Col·laborar activament en la lluita contra el mosquit tigre

Cada persona pot, quan faci un “avistament” de mosquits o de llocs de criança, recollir i compartir les seves dades amb la resta de ciutadania, administracions, agents de control i recercadors científics.

L'aplicació demana una breu descripció del lloc de cria, identificar la localització,  utilitzant el GPS del mòbil o marcant al mapa,  i aportar la fotografia i els comentaris que es considerin importants.

Existeixen  recomanacions per a la realització de les fotografies, i cal tenir en compte que totes les dades són validades pels experts.

Premis de Ciència Ciutadana

AtrapaelTigre.com va rebre el passat més de juny una menció honorífica durant l'entrega dels primers premis de Ciència Ciutadana organitzats per la revista El Temps. El projecte va nèixer vinculat algunes escoles de Girona, i actualment es pot seguir a tot l'estat. 

Han estat nombrosos els col·laboradors voluntaris que han participat des de diferents punts del territori amb aquest projecte coordinat per ICREA Movement Ecology Lab (CEAB-CSIC, CREAF), i que ha tingut la contribució de l'Obra Social la Caixa, el programa d'ajudes a la recerca Recercaixa, i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología y el Ministerio de Economía y Competitividad, així com professionals de diverses institucions públiques i privades.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari