Àmbit de la notícia
Ambiental

120 pel·lícules de temàtica mediambiental al Ficma 2015

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Cartell de Ficma 2015 (imatge:ficma.com)
  • Els fets de l'Arctic Sunrise de Greenpeace, al film Black Ice (imatge: blackicemovie.net)
  • Naturalesa, musica i amistat en la vida de Jane Godall (imatge:Ivan Sainz-Pardo)
  • This changes Everything de Naomi Klein, al Ficma 2015 (imatge:thischangeseverything)
  • La ciutadania mobilitzada contra el canvi climàtic, a Corazones Verdes (imatge:350org)
  • L'orquestra Cateura, protagonista de la sessió inagural del Ficma(imatge:landfillharmony)
  • Inhabit, un documental sobre la permacultura al festival (imatge:inhabit)
  • Above all else, un film en que un home arrisca tot per impedir que les sorres de quitrà d'un oleoducte travessin les seves terres.(imatge:aboveallelse)
  • Banking Nature, els límits de posar preu a la protecció de la naturalesa, projectat en col·laboració de la Xarxa de Custòdia del Territori (bankingnature)
  • La defensa de Doñana, gràcies a la passió de Tono Valverde i WWF, al film "El hombre que salvó el paraiso" (imatge: facebook/elhombrequesalvóelparaiso)

L'emoció cinematogràfica, l'educació ambiental i l’expressió artística, protagonistes dels 120 films que el Festival de Cinema de Mediambient porta a Barcelona, del 5 al 12 de novembre.

Un festival de referència

22 anys consecutius de Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient han portat al FICMA a ser un referent del sector. Cada any reuneix produccions ambientals realitzades exclusivament durant l’any anterior, característica que li dóna prestigi internacional. A través de les projeccions al festival, films de difícil sortida comercial i, de vegades, fins i tot incòmodes, són exposats a públic i distribuïdors.

En aquesta edició són 80 films, que arriben a 120 afegint-hi els continguts del PetitFicma, els que participen en el festival, amb els formats de documentals llargs, documentals curts i curtmetratges.

Un missatge d’esperança

En aquesta edició 2015, el Ficma vol transmetre un missatge en positiu: Claudio Lauria, president del Festival, explica que no només des de fa dues dècades informen, diverteixen i sensibilitzen consciències amb el cinema com a aliat i instrument per la reflexió i el debat, sinó que insten a l’acció transformadora en el present, a un canvi que, com demostren gran part de les persones i iniciatives que el Ficma recull, “ja està en marxa”.

Música i Natura a la sessió inaugural

Un canvi que avança acord rere acord, com la música, protagonista de la sessió inaugural. Obre el festival L'Harmonia de l’Abocador, el film amb el qual la comunitat de joves paraguaians de l'orquestra Cateura demostra la capacitat de resiliència de l’esperit humà, sublimant a música l’entorn degradat al qual estan sotmesos. “El mundo nos envia basura, nosotros les devolvemos música”. El mateix dia, amb Trio, la mateixa Jane Godall explicarà el vincle que uneix l’amor per la naturalesa, l’amistat i la música.

Educació Ambiental

Cinema i Educació Ambiental són els dos eixos que regeixen contemporàniament el FICMA.Amb el Petit Ficma, destinat al públic familiar, el festival també posa a disposició els seus recursos cinematogràfics per a les escoles, que es poden apuntar gratuïtament i veure les pel·lícules a les aules, tot l'any. El dia 8 a Cosmocaixa també tindrà lloc per nens un taller sobre l’Energia i la Sostenibilitat.

A més a més, el festival està integrat amb el món universitari amb la ruta universitària, a la UB, la UPF i la Blanquerna. Les sessions són obertes tots els públics. El professorat pot incorporar les temàtiques en la seva programació curricular.

El dimecres dia 11, se celebra a Cosmocaixa un Encontre Global, centrat en la reflexió del Canvi climàtic i els media. Hi serà present Maxwell Boykoff , un dels màxims experts en l’estudi de la influència que els grups d’interès han tingut i tenen en el discurs públic i mediàtic sobre el canvi climàtic, i més en concret, sobre el negacionisme del canvi climàtic. El professor Boykoff i la resta de directors que presenten Filmxclimate al FICMA compartiran la seva visió del paper que els documentals sobre medi ambient i canvi climàtic han jugat i poden jugar sobre la percepció del problema que té l'opinió pública. Vinculat amb el canvi climàtic, el dia dijous 12 a les 17.30 h es podrà veure el documental de Naomi Klein “This changes every thing” en relació a l'oportunitat que suposa el canvi climàtic per crear una revolució ecològica.

Persones i entitats protagonistes del cinema del medi ambient

Les 80 projeccions del festival plantejen problemes, propostes i solucions de la ma de protagonistes: persones individuals com el persontage principal d’Above all else, col·lectius, com els camperols de MyanMar the This Land is our Land o organitzacions ambientals.

La importància de les entitats ambientals serà evidenciada amb alguns films, entre ells: 

  • Black Ice, que explica els successos dels tripulants de l’Arctic Sunrise, de Greenpeace, detinguts a punta de pistola per les forces especials russes durant les protestes per les perforacions a l’Oceà Àrtic.
  • Hi haurà ocasió de conèixer una mica més la trajectòria de WWF, amb la projecció de “El hombre que salvó el paraiso”, que arrenca a Doñana, al 1952, i el risc de desaparició d'una de les reserves biològiques més importants del planeta. La genialitat i la passió d’un home provocarà la mobilització d’Europa i la creació del més gran grup ecologista del món: WWF
  • La ong d'Enginyeria Sense Fronteres, ha elaborat el documental “Les nostres energies”, una denúncia de l’actual sistema energètic a Catalunya, tant des del punt de vista de la seva escassa sostenibilitat com de la seva concepció ademocràtica. Pretén fer veure el conjunt d’impactes ambientals que un sistema extractivista i concentrat, basat en fonts no renovables, té sobre un territori densament poblat com el nostre.
  • 350.org estrena al Ficma “Corazones verdes”, documental que presenta les cares dels ciutadans que actuen contra el canvi climàtic, per fer èmfasi en la importància de la gent comú per fer front a la crisi mediambiental que vivim. L’acció ciutadana per pressionar, exigir canvis i exercint el seu poder dia a dia.
  • Al festival arriben els continguts de la nova campanya Nature is speaking, de la ong Conservation International, construïda sobre el missatge que la naturalesa no necessita a la gent, és la gent necessita a la naturalesa. Una variada gamma de famosos, entre altres, Harrison Ford, Ed Norton o Julia Roberts, són les veus dels oceans, la terra, la mare naturalesa, els boscos de sequoies, l’aigua, la selva tropical i els esculls de coral. I estan molt enfadats.
  • La Xarxa de Custòdia del Territori reflexiona durant la seva jornada sobre els límits de la comercialització de la protecció de la natura, i projecta el film del Ficma “Banking Nature”.
  • Inhabit té com a protagonista el moviment de la Permacultura. El film explora la quantitat de problemes mediambientals als quals ens enfrontem avui dia i analitza solucions que estan sent aplicades usant la “permacultura”, un procés de disseny ecològic que usa els principis propis dels ecosistemes per ajudar a què el nostre impacte passi de ser destructiu a ser regeneratiu

Les sales d’emissió

Les sessions del festival tindran lloc a Cosmocaixa, als Cinemes Girona, a la Facultat de Biologia de la UB, a la Facultat de Comunicació de la Blanquerna-URL, a la Facultat Comunicació de la UPF i al Consulat Argentí. Hi ha sessions amb entrades gratuïtes, altres amb entrada solidària (mínim 2€), i altres amb entrada de 4 €.

Es pot consultar la programació completa a la pàgina del festival.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari