Àmbit de la notícia
Social

#GivingTuesday, el primer dia de 365 per col·laborar

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
  • Investigadores de la Vall d'Hebron, un dels projectes del #GivingTuesday, amb un cartell promocional per al "Dia per donar" (Font: Giving Tuesday)
  • Grup de representants d'entitats col·laboradores amb el #GT, el divendres 30 d'octubre a la roda de premsa de presentació  (Font: Giving Tuesday)
  • Roda de premsa de presentació del #GivingTuesday, amb impulsors i caps d'entitats a la taula d'invervencions  (Font: Giving Tuesday)
  • Ponents a la roda de premsa  (Font: Giving Tuesday)
  • Voluntariat amb persones amb diversitat funcional  (Font: Giving Tuesday)
  • Un infant durant un àpat a l'escola imatge d'EDUCO, entitat també participant al Dia per Donar  (Font: Giving Tuesday)
  • Voluntariat amb Creu Roja, organització que proposa un projecte del #GivinTuesday  (Font: Giving Tuesday)
  • Fundació Adsis  (Font: Giving Tuesday)
  • Logotip del Giving Tuesday a Catalunya

#UnDiaPerDonar arriba per primera vegada a Catalunya el pròxim dimarts 1 de desembre promogut per 19 entitats. Segons els seus impulsors, l'objectiu és estendre i consolidar la cultura de cooperar. 

L'organització cultural i comunitària de Nova York, Y92, va impulsar fa 4 anys la iniciativa #GivingTuesday com a alternativa solidària al consumisme promogut per Black Friday i Cyber Monday. Avui és present a més de 68 països i compta amb la participació de 36.000 organitzacions. El dimarts 1 de desembre de 2015 arriba per primera vegada a Catalunya i a l'Estat espanyol promogut per 19 organitzacions no lucratives que treballen contra l'exclusió social i en favor de la igualtat d'oportunitats, la salut, el medi ambient, l'educació i la recerca.

Què és #GivingTuesday i com participar-hi?

Conceptualment, #GivingTuesday és un moviment global que vol incentivar les donacions a organitzacions no lucratives i promoure el voluntariat. La via per aconseguir-ho és dedicar un dia a tot el món per posar en valor l'acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat) o objectes de segona mà. Segons Juan Mezo, soci director d'una de les empreses organitzadores, "el primer de desembre ha de ser el primer dia de donar de 365". #GivingTuesday, diu, "ofereix una plataforma perquè les organitzacions, en lloc de competir per captar socis, treballin conjuntament". Després, conclou, "hauran de fidelitzar les persones que s'hagin sumat a fer donacions". 

Dut a la pràctica, el #GivingTuesday és, d'una banda, una campanya de sensibilització amb forta presència a les xarxes socials i als mitjans de comunicació a escala internacional. D'altra, és una plataforma online on hi queden recollits projectes concrets de les organitzacions. El web facilita les donacions econòmiques, ja sigui a remetent als portals de les organitzacions o a la plataforma migranodearena.org, i dóna una visió conjunta de l'acció de les entitats. L'any passat, a Estats Units, la campanya va recaptar 45 milions de dòlars en donacions en només un dia.

Les particularitats del #GivingTuesday a Catalunya i a l'Estat

Ricard Valls, també soci impulsor del "Dia de Donar" a casa nostra, remarca una important diferència respecte dels altres països: El nombre i tipus d'organitzacions promotores. Mentre a la resta d'estats ho promou majoritàriament una gran entitat de cada país, a l'Estat espanyol "són 19 organitzacions no lucratives les que s'han unit per tirar-lo endavant". Valls afegeix que, en termes d'organitzacions participants de manera promotora o fent visible el seu projecte, "el Givin Tuesday és encara obert". A dia 30 de novembre, hi havia inscrites 60 causes específiques amb què poder participar. Avui en són 83 i Valls diu convidar totes les organitzacions a sumar-s'hi.

Fins ara la tasca ha estat, en paraules de Valls, "cara endins, per aconseguir la unió del sector no lucratiu". Ara arriba l'etapa cara enfora, no només per aconseguir donacions i difusió, sinó la participació del sector empresarial, que ho fa amb diners i amb voluntariat.

Aquesta peculiaritat és, segons Mezo, una complicació en termes de finançament, ja que, afirma, "han estat les mateixes organitzacions les que han hagut de fer les aportacions econòmiques necessàries per fer possible el #GT, esperant que hi hagi un retorn".

La "cultura de donar"

Segons l'Atles Mundial de la Solidaritat, que mesura el percentatge de persones de cada país que fa donacions a les ONG, l'Estat espanyol ocupa el número 62. Significa que un 20% de persones residents a l'Estat fa donacions. La meitat ho fa de manera puntual i l'altra meitat, de manera periòdica. Per fer una comparativa, a França el percentatge creix fins el 49% i a Suècia fins el 69%.

Resulta contradictori que Catalunya sigui un paradigma de bon funcionament del moviment associatiu i voluntari i que en contraposició, les dades de col·laboració amb ONG's siguin baixes en comparació amb altres estats. En aquest sentit, segons Ricard Valls, cal tenir en compte la "formalització". De manera simplificada, Valls explica que "la cultura mediterrània se sustenta en una ajuda mútua i familiar molt més elevada que al nord d'Europa, de manera que la col·laboració no és formal amb organitzacions, sinó informal i cap a les persones pròximes que pateixen dificultats". "A més, el bon temps propicia la vida al carrer i el moviment associatiu sense necessitat de formalismes, mentre que la manca de condicions a altres zones obliga a formalitzar-ho per fer-ho possible".

També destaca Valls el canvi en les causes que reben donacions. Mentre que anys enrere la col·laboració anava a projectes de cooperació amb països del sud, avui, com a resposta a la crisi, es destinen a projectes socials locals i recerca biomèdica.

Els projectes del #UnDiaPerDonar

"Malgrat el creixement econòmic i la generació de riquesa, la desigualtat ha crescut i avui un 20,9% de la població a Catalunya viu sota el llindar de la pobresa", afirma Oriol Illa, president de la Taula d'entitats del Tercer Sector. Paral·lelament, els ingressos públics que reben les organitzacions ha disminuït malgrat que les persones a les quals han d'atendre no ha parat de créixer. En aquest marc, "es fan essencials les donacions de particulars, perquè poden determinar que un projecte es pugui fer o no", afirma Illa.

"Què passarà l'1 de desembre és el gran secret", afirma Valls, però "l'objectiu és no només generar soroll a les xarxes, sinó veritablement cridar a l'acció i que l'1 de desembre sigui el primer de molts dies de col·laborar". En la mateixa línia parla Juan Mezo, que afirma que "l'objectiu de fons és fer normal i comuna l'acció de donar entre totes les persones, grans, i especialment, joves".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari