Amnistia Internacional exigeix la retirada dels càrrecs als titellaires acusats per enaltiment del terrorisme
Comparteix
L'organització en defensa dels drets humans i la llibertat d'expressió veu exagerades les mesures cautelars i les titlla d'injustificades.
Tarda de divendres de Carnestoltes al barri de Tetuán, a Madrid. En escena, la companyia Títeres desde Abajo representa l'obra de titelles 'La Bruja y Don Cristóbal', amb la presència d'un públic infantil que entusiasmat vol presenciar l'obra. Els temes de l'obra: la propietat, la religió, la força de l'Estat i la llei. El que havia de ser una sàtira política es va acabar convertint en una polèmica generalitzada amb una pancarta al final de l'obra on es podia llegir ''Gora Alka-ETA'' i diferents escenes no aptes per un públic infantil. El resultat final: trucada a la policia d'alguns pares escandalitzats i inculpació l'endemà per un jutge de l'Audiència Nacional que va ordenar presó provisional sense fiança per als dos titellaires després de prestar declaració, acusats d'enaltiment del terrorisme.
Tot i que la Fiscalia de l'Audiència Nacional va modificar el dimecres dia 10 de febrer el posicionament respecte a l'empresonament sense fiança dels titellaires, i va sol·licitar l'excarceració en llibertat provisional, alguns dels càrrecs que encara pengen dels fils d'Alfonso Lázaro i Raúl García han descontentat a diferents col·lectius socials i personalitats de la política. Una de les organitzacions que s'ha mostrat contrària a aquest fet és Amnistia Internacional Espanya (AI). En un comunicat oficial a la pàgina web de l'associació, AI argumenta que mesures com les que s'han aplicat ''poden ser considerades arbitràries quan la redacció de la legislació és incompatible amb l'exercici dels drets humans''.
La compareixença diària en un jutjat o comissaria propers als domicilis dels acusats, la prohibició de sortir del país i la retirada del passaport són alguns dels càrrecs amb què encara han de conviure els titellaires després d'haver sortit de la presó sota llibertat provisional. Amnistia Internacional opina que, després de la reforma del Codi Penal l'any 2015, hi ha definicions àmplies i vagues sobre terrorisme que, com en aquest cas, poden suposar un límit en el dret a la llibertat d'expressió.
El director d'Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, considera que ''una obra de teatre, per molt que el seu contingut sigui inadequat, no representa un perill per a la seguretat''. A més, l'organització mostra preocupació pels articles 510 i 578 del Codi Penal, articles amb els quals se'ls acusa de delicte, ja que ''poden suposar una limitació injustificada, desproporcionada i il·legítima del dret a la llibertat d'expressió''. Per la seva banda, el portaveu d'Amnistia Catalunya Dani Vilaró assegura que "l'enaltiment del terrorisme com a delicte només té sentit quan es tracta d'expressions que incitin directament a la comissió d'accions terroristes i, situats en el terreny de la ficció aquest mai no pot ser el cas".
Afegeix un nou comentari