Els drets humans al món, amenaçats segons l’Informe Anual d'AI 2016
Comparteix
Amnistia Internacional publica “Els teus drets perillen” alertant sobre un assalt dels Estats a les llibertats i drets de les persones.
L’Informe Anual 2015/2016 “Els teus drets perillen” publicat per Amnistia Internacional en relació a la situació dels drets humans i les llibertats al món no podia haver tingut pitjor avaluació. Segons l’organització, que cada any elabora un nou informe, ha explicat que la vulneració de drets es deu a la reacció de molts governs davant les noves amenaces per a la seguretat durant l’any 2015. En aquest sentit, demanen a l’Organització de les Nacions Unides una revisió urgent de la defensa dels drets humans, ja que “molts governs han infringit obertament el dret internacional i estan afeblint intencionadament les institucions destinades a protegir els drets de les persones”.
Les dades de l’informe
Amnistia internacional ha recollit els Estats que durant el 2015 van infringir el dret internacional en el seu àmbit territorial. En aquest sentit, algunes xifres serien:
- 122 Estats van exercir la tortura o altres maltractaments
- 30 Estats van obligar il·legalment a persones refugiades a retornar als seus països d’origen
- 19 països el Govern o grups armats van cometre crims o altres violacions del dret internacional humanitari en cas de conflicte bèl·lic.
El cas d’Espanya
Segons l’Informe Anual 2015/2016, l’Estat espanyol també participa en aquesta retallada de llibertats i drets. Un exemple seria l’entrada en vigor de la Llei de Seguretat Ciutadana i de la reforma del Codi Penal, més coneguda com a “Llei Mordassa”, que estableix límits sobre quan i on es poden celebrar manifestacions o pot multar amb 30.000 euros a les persones que gravin imatges de policia en determinades ocasions.
Una altra crítica que ha rebut el Govern espanyol és la reforma del Codi penal en matèria antiterrorista. Des de l’organització internacional assenyalen que la definició de “terrorisme” és tan vaga que restringeix la llibertat d’expressió en molts casos. L’exemple més recent és, segons Esteban Beltrán, el director d’Amnistia Internacional Espanya, el que ha passat amb els titellaires detinguts a Madrid el passat 6 de febrer acusats d’enaltiment del terrorisme.
La situació a altres països
L’Informe Anual també posa de manifest la vulneració dels drets humans i llibertats a diferents països del món en el seu àmbit territorial durant el 2015. Tot i que no només es redueixen als següents casos, a continuació hi ha alguns exemples:
- Estats Units: segueix funcionant el centre de detenció de Guantánamo i no han estat processats ni els responsables de les tortures ni les desaparicions forçades.
- Hongria: ha tancat les seves fronteres impedint el pas a les persones refugiades de greu necessitat. Altres països europeus han aplicat la mateixa política.
- Regne Unit: segueix aplicant un persistent ús de la vigilància massiva en la seva lluita contra el terrorisme.
- Síria: pateix un conflicte armat que ha deixat la mort de milers de civils en atacs aeris, amb zones on s’ha impedit l’arribada d’ajuda humanitària.
- Israel: manté el bloqueig militar a Gaza a 1,8 milions d’habitants.
- Tailàndia: detenció de blocaires i dissidents a les xarxes socials i d’activistes que han fet obres teatrals o grafitis, en nom de la seguretat.
- Rússia: la legislació russa en matèria de seguretat silencia la societat civil i tampoc ha reconegut els homicidis de civils a Síria.
Afegeix un nou comentari