Àmbit de la notícia
Internacional

Pintura i art a Ruanda, eines per sensibilitzar a la comunitat

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Mural a Ruanda. Font: Kuremba Kurega Kwiga
  • Mans pintades. Font: Kuremba Kurega Kwiga
  • Artistes engantxant un mural. Font: Kuremba Kurega Kwiga
  • Pintura en honor a un heroi tradicional. Font: Kuremba Kurega Kwiga

L’empresa solidària Kuremba Kurega Kwiga busca un canvi social que porti felicitat, color i nous debats sobre el benestar col·lectiu.  

Kuremba Kurega Kwiga (Crear, Veure, Aprendre en català) és una empresa solidària que vol que l’art i la pintura siguin les eines per construir un futur millor a Ruanda. A parades d’autobusos, escoles, entrades als parcs o parets del carrer de ciutats com per exemple Kigali, aquesta societat nascuda a l’any 2014 està apropant la creativitat i la passió pel color a una societat civil que ocupa el lloc 101 de 151 en l’Índex de Felicitat del Planeta.

És per aquest motiu que l’empresa vol fomentar una societat més acolorida i feliç, a la vegada aprofitant la creació i expressió artístiques per reivindicar i sensibilitzar a la comunitat sobre aspectes com el VIH o els drets dels treballadors i trencar amb els estigmes.

Ruanda és un país que va patir un molt negre episodi l’any 1944 quan es va produir un genocidi entre dues comunitats enfrontades, els hutus i els tutsis, en el que els primers van intentar eliminar als segons amb el resultat de fins a 800.000 pèrdues humanes. Des de llavors, tot i que el país ha començat un camí cap al desenvolupament, encara el 63% de la població està sotmesa a viure sota el llindar de la pobresa segons índexs internacionals. En aquest context, Kuremba Kurega Kwiga busca un canvi social a través de l’art i que vinculi a la ciutadania. L’art de carrer, és així, l’eina que els ruandesos tenen a l’abast i que intenta fer més estreta la distància entre artista i el món.

En aquest sentit, l’empresa solidària s’ha compromès a pagar uns salaris dignes als artistes i als creadors de murals. Ciutats com Kigali noten un canvi exponencial en el seu paisatge urbà i, a més, amb iniciatives com aquesta l’artista ha deixat de ser un referent instal·lat en esferes altes de la societat per ser un educador que a la vegada embelleix els edificis i les infraestructures dels ruandesos.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari