Àmbit de la notícia
Social

6 Dones que fan servir la tecnologia, la informació i l'educació a favor de la igualtat

Entitat redactora
Associació per a Joves Teb
  • Claudia Calvin. Font: Voces Visibles
  • Jessica Mayberry. Font: Twitter
  • Kholoud Waleed. Font: Twitter
  • Zaina Erhaim. Autora: Sonia Dridi/Rue 89
  • Nighat Dad. Font: Twitter
  • Malala Yousufzai

Aquestes activistes han aprofitat el potencial de les TIC, com ara el web 2.0 o les xarxes socials, i dels mitjans de comunicació per avançar en l'apoderament de zones deprimides o en la lluita contra la discriminació de gènere.

És una activista mexicana que va fundar l'any 2009 Mujeres Construyendo, una important comunitat de blogueres d'Amèrica Llatina i d'altres països de parla hispana que té com a objectiu reduir l'escletxa digital entre la població femenina.

Consideren que la promoció de les TIC entre les dones és un important pas cap al seu alliberament, així com que predomina el nombre de blogs fets en llengua anglesa.

 

Va fundar al 2003 l'organització Voluntaris de Vídeo, que treballa per l'apoderament de les zones rurals i els barris pobres de l'Índia, donant difusió al que hi succeeix i veu als seus habitants. La iniciativa capacita les persones d'aquestes comunitats per informar sobre la seva situació, obviada pels mitjans de comunicació, i fent servir el vídeo com a eina.

També forma part de la junta directiva de Save the Children i l'any 2008 va guanyar el Knight News Challenge.

 

Aquesta periodista síria va crear al 2012 un periòdic clandestí per informar sobre el que està passant al seu país. Tres anys més tard va guanyar el Premi Anna Politkovskaya, però s'ha vist obligada a viure en la clandestinitat per la seva por a l'integrisme.

Waleed, que és el seu pseudònim, destaca que davant del partidisme i la censura dels mitjans de comunicació oficials, la ciutadania està assumint una important tasca per informar. Al voltant del 70% dels periodistes i les periodistes que han mort a Síria no eren professionals.

 

També periodista síria, treballa a la ciutat d'Alep capacitant ciutadans, majoritàriament dones, per fer de periodistes ciutadans i ciutadanes. Ha realitzat també una gran tasca informant sobre la situació de la dona en el conflicte siri.

És coordinadora del Institute of War and Peace Reporting i cofundadora del Local Coordination Committee en Siria. També ha rebut nombrosos premis en reconeixement de la seva tasca, com ara el que atorga Reporters sense Fronteres.

 

És una advocada paquistanesa que va fundar l'any 2012 la Digital Rights Foundation, una organització que promou l'educació entre les dones del seu país, sobretot entre les més joves, i molt especialment de cara a evitar el ciberassetjament i potenciar la privacitat de les dades. Els casos de violència com les violacions i els "crims passionals" són molt freqüents a Pakistan.

 

I aquest breu llistat no podia acabar sense incloure la jove activista paquistanesa que amb només disset anys va rebre el Premi Nobel de la Pau. Els talibans la van tirotejar al 2012 per defensar el dret a l'educació de les dones al seu país. A l'edat d'onze anys es va posar en contra de la prohibició del règim que impedia les noies del la vall del riu Swat anar a l'escola, al 2009.

La Malala escribia el blog “Diari d'una escolar paquistaní” fent servir el pseudònim ”Gul Makai” per denunciar aquesta situació. És autora del llibre "Yo soy Malala" i ha continuat rebent reconeixements, com el Premi Nacional de la Pau de Pakistan o el Premi Internacional de la Pau dels Nens.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari