Àmbit de la notícia
Internacional

10 contes infantils per regalar per Sant Jordi

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Logotip del projecte Poto Poto. Font: Twitter
  • El rei mussol. Font: Boolino.es
  • Lectura de llibres pels infants. Font: Poto Poto
  • Portada del llibre 'Coses que agraden a en Jakob Jakob'. Font: FNAC

Les obres, escrites majoritàriament en català, tracten sobre diversitat ètnica i cultural, de gènere, cultura africana i a més tenen un contingut social amb col·laboracions d’ONG.  

Els contes i les llegendes africanes són relats amb molta popularitat als diferents països d’aquest continent, sobretot entre els més petits. Al món existeixen projectes com PotoPoto que tenen l’objectiu de facilitar la lectura així com d’afavorir la diversitat cultural entre els infants. Aquest projecte està preparant un llibre infantil on farà una recol·lecció de contes multiètnics de Guinea Equatorial per nens i nenes de 4 i 8 anys.

Per fer un tastet per Sant Jordi, proposem un llistat de 10 contes que tenen o bé contingut sobre diversitat ètnica i cultural a l’Àfrica, o bé un contingut social perquè han estat editats per alguna ONG internacional o editorial solidària. Tots ells estan escrits en català, i alguns també es poden trobar en castellà.

 

1. A d’Alumne: el primer dia d’escola d’en Deron

La mare ajuda a Deron a preparar-se pel seu primer dia en una escola de Ghana. Van al mercat a comprar el seu material escolar i després la mare li fa un uniforme. És un dia de descobriments, nervis i emocions. Publicada per Oxfam Intermón, la seva autora és Ifeoma Onyefulu.

 

2. Coses que agraden a en Jakob Jakob

En Jakob Jakob ha arribat fa poc a Europa des d’un país de l’Àfrica, on l’ha adoptat la seva mare. A través del repàs que fa de les coses que li agraden i les que no li agraden, es descobriran les diferències entre les dues cultures amb les quals ha conviscut. Publicada per Edicions Cadi, la seva autora és Eugenia Curto Lledo.

 

3. El rei Mussol

En un món paradisíac una faula descobreix les trampes de la mentida. Editada per Proteus, l’autoria és d’Ungulani Ba Ka Khosa i té 32 pàgines.

 

4. La teva cançó

Diu la llegenda que en una tribu d’Àfrica, quan una dona sap que està esperant un fill, corre a dir-ho a les altres dones. Totes creuen que cada persona té la cançó de la seva vida. És una història escrita per Xavier Melloni, i publicada per l’editorial Fragmenta.

 

5. Jocs d’Àfrica: jocs tradicionals per fer i compartir

Aprén a fer-te deu jocs d’estratègia i atzar, seleccionant entre els més divertits i antics dels que encara es juguen a Àfrica. Idea de Valerie Karpouchko i obra publicada per l’editorial Takatuka.

 

6. El color de la nostra pell

La petita Lena vol pintar un quadre d’ella mateixa. La seva mare li farà veure que el color marrí no és només marró, sinó que és la combinació dels colors vermell, groc, negre i blanc. Quan camina pel seu barri, tot ho veurà d’aquest color. És una obra de Karen Katz editada per Intermón Oxfam.

 

7. Wazi

Són unes lectures sobre les aventures d’un caçador africà atrapat per la màgia. Editat per Proteus, és una obra de Rogerio Manjate que té 48 pàgines.

 

8. Tembo, el petit elefant

L’autora i il·lustradora Teresa Campos explica la història de Tembo, un petit elefant que ha nascut entre llençols. Es tracta d’un llibre social editat per Intermón Oxfam.

 

9. Etiòpia, un país de llegenda

Llibre amb valor sentimental en el qual es relata la història d’Etiòpia narrada per nens i nenes. En el seu interior hi ha històries, llegendes divertides i molrs interessants estructurades en breus capítols. També és un llibre social, en aquesta ocasió editada per la Fundació IPI Cooperació, escrit per Marta Fos i Judit Sadurní i il·lustrat per Raquel Hidalgo.

 

10. El sol, la lluna i l’aigua

És un conte molt popular del folklore nigerià i ha estat traduït a moltes llengües, entre elles el català. Inclou versos que es poden combinar amb cançons, ritmes de tambors i balls. Escrit per Laura Herrera i Ángeles Vargas, està editat per Edicions Ekaré Europa. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari