Telecentre Europe, treballant en xarxa per combatre l'exclusió social amb les TIC
Comparteix
Aquesta xarxa de telecentres distribuits arreu d'Europa és un bon exemple de com gairebé una seixantena de diferents organitzacions sumen esforços, més enllà de les fronteres, en la lluita per aconseguir uns objectius comuns.
Telecentre Europe és una organització integrada per associacions, fundacions, centres, agències i d'altres entitats relacionades amb l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i dels telecentres. Aquests són espais públics de trobada i aprenentatge que intenten facilitar l'accés a les TIC, especialment a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat.
La xarxa europea treballa aprofitant el potencial d'aquestes tecnologies per lluitar contra l'exclusió social i la pobresa sota el lema "competències digitals per a la l'ocupabilitat i la participació". Coordina tot un seguit de programes, projectes i campanyes orientats a millorar les competències digitals de les persones perquè se'n puguin beneficiar.
Telecentre Europe té un equip internacional amb oficina a Brussel·les, però que també està integrat per persones que es troben en altres països europeus. Aposta pel treball en xarxa i el treball comunitari en l'era digital, així com per la compatibilitat entre el món presencial i el món virtual o en línia.
Aquesta organització creu en el poder de la mentoria i en el de la formació i l'aprenenentatge intergeneracional per aconseguir l'apoderament de les persones i de les comunitats quan treballen juntes i comparteixen coneixement.
A més de capacitar les persones en l'ús de les TIC per tal de combatre l'escletxa social i tecnològica, Telecentre Europe també promou amb les tecnologies la participació democràtica, la influència de la ciutadania en la política i vol involucrar la indústria tecnològica en iniciatives socials.
Algunes claus que afavoreixen el treball en xarxa
Segons Pedro Aguilera, vicepresident de l'organització, "no hi ha una fórmula màgica per treballar en xarxa a Telecentre Europe, però sí que podem destacar tres elements clau que ajuden a generar el treball en xarxa. Aquests elements serien:
- Una xarxa al servei de les entitats. Telecentre Europe ho fa des dels seus inicis, escoltant les seves peticions i comentaris. El pla d'acció s'ha fet a partir d'una consulta amb les entitats i de les reunions que es fan anualment.
- Objectiu comú. Tot i ser un moviment heterogeni, amb molts membres que provenen de diferents àmbits, òrgans, administracions públiques, biblioteques, etc., tots comparteixen l'objectiu de promoure la societat de la informació i l'accés de les persones a la tecnologia. A més, totes les entitats hi tenen el mateix pes específic i la mateixa veu.
- Mecanismes de diàleg permanent. El diàleg entre les entitats promovent espais com la plataforma o la trobada anual, i també proposant projectes conjunts en els quals Telecentre Europe es converteix en catalitzador de propostes i en "hub" d'idees".
Projectes de Telecentre Europe
Els projectes que actualment duu a terme aquesta xarxa europea de telecentres són els següents:
- I-LINC: plataforma online que promou l'aprenentatge TIC i l'ocupabilitat.
- Youth e-perspectives on migration (YEP): té com a objectiu ensenyar els i les joves a fer servir els mitjans digitals per tractar temes socials relevants, enfocant especialment en la situació de les persones refugiades i immigrants.
- CODEMOB: vol difondre la programació informàtica i l'ús dels dispositius mòbils als telecentres.
- Code Your Future: campanya organitzada als telecentres per iniciar als infants, adolescents i joves a programar, especialment a les comunitats més desfavorides.
- European Get Online Week: campanya anual que promou l'ús de les TIC amb seguretat.
- eSkills for Jobs campaign: una altra campanya impulsada per aquesta organització que promou el desenvolupament de les competències digitals de cara a la inserció al mercat laboral.
- TE Newsletter: butlletí que ofereix informació sobre tot el que té a veure amb l'organització i amb el món de la inclusió digital.
Com a reptes de futur, segons Pedro Aguilera "l'organització es planteja a nivell extern convertir-se en actor de referència a Europa pel que fa a la lluita per la democratització de la societat de la informació; a nivell extern, oferir una àmplia xarxa de serveis als socis".
A més de consultar la pàgina web d'aquesta xarxa de telecentres i el seu Facebook, pots descarregar el seu dossier explicatiu que ofereix molta informació. També pots accedir als informes anuals de l'organització.
Afegeix un nou comentari