L'associacionisme i el voluntariat a la Vall d’Aran
Comparteix
Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.
La Vall d’Aran és una comarca de Catalunya situada en el Nord dels Pirineus centrals. Aquesta comarca, que té com a llengües cooficials l’aranès, el català i el castellà, limita al nord amb França, a l’est amb el Pallars Sobirà i al sud amb l’Alta Ribagorça i la província d’Osca. Amb una extensió de 633,6 km², és una de les comarques amb menys població segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) de l’any 2015. La xifra de 9.926 persones la situa com a quarta comarca menys poblada del territori, per darrere del Priorat, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Pertanyent a la província de Lleida, alguns dels seus 33 municipis són la capital Vielha Mijaran, Canejan, Naut Aran, Canejan, Bossòst, Bausen o Arres.
Eminentment de muntanya, amb gairebé la meitat de la seva superfície per sobre dels 2000 metres d’altitud i un clima atlàntic que propicia que les seves muntanyes passin mesos cobertes de neu, la Vall d’Aran ha estat lleugerament aïllada de la resta de la Península fins que l’any 1948 es va construir el túnel de Vielha, que va connectar la comarca amb la resta de nuclis de Catalunya. Com a conseqüència de la seva situació geogràfica, la Vall d’Aran és rica en natura. El riu Garona nodreix les valls de la comarca, les pluges són habituals i, per tant, els llacs també són un element característic. Amb tanta aigua, és normal que el seu paisatge regali una gran quantitat d’arbres, arbustos i flors. Pel que fa a la fauna, algunes espècies poc comuns a la resta del territori com l’ós bru, el cérvol vermell, el trencalòs, o la perdiu blanca fan que la seva presència animal sigui variada.
El turisme és un dels motors econòmics de la comarca, amb estacions d’esquí i muntanyes pels visitants. l’any 2012, el Conselh Generau d‘Aran va aprovar un Pla Estratègic de Turisme , aplicant un sistema de turisme responsable i sostenible fomentant pràctiques de turisme conscient. En aquest sentit, la Vall d’Aran va ser la primera destinació de muntanya en rebre l’acreditació Biosphere. Pel que fa al teixit associatiu, gairebé tot es concentra a la capital, Vielha, amb diferents entitats que formen part de l’àmbit cultural, ambiental, social i comunitari. La comarca també gaudeix del folklore i de les festes populars i compta amb un seguit d’oportunitats per fer voluntariat. A continuació en fem un repàs:
L'associacionisme i el voluntariat a la Vall d’Aran
Cultural:
- Associació Cultural Es Fradins de Vielha: És un grup de danses tradicionals creat l’any 1988 per a la conservació i la difusió del patrimoni musical i coreogràfic tradicional d’Aran. Actualment, és una associació cultural de danses tradicionals araneses, formada per uns 70 dansaires aproximadament, compresos entre els 3 i 30 anys.
- Colla Santa Maria de Mijaran de Música i Danses: Es va crear l’any 1973 i va ballar per primera vegada el 8 de setembre en honor de la Mare de Déu de Mijaran. Els seus objectius són: investigar i recuperar les danses de la Val d’Aran, fomentar la música i les danses araneses i organitzar i promocionar recitals o concerts de dansa.
- Fundació Museu Etnològic dera Val d’Aran: Té com a objectiu promoure la recollida i custòdia dels fons del museu, promoure activitats culturals de salvaguarda i difondre el patrimoni aranès, a més de publicacions i actes culturals de la cultura d’Aran. Es va crear l’any 1975 per promoure la creació d’un Museu Etnològic a la Vall d’Aran, i es va cedir a la Generalitat, que l’any 1992 el va cedir al Conselh General d’Aran.
- Es Corbilhuèrs: L’any 1950 es forma un primer grup de danses araneses que a partir del 1979 es passa a dir Es Corbilhuèrs, grup que ha continuat amb el treball de recerca i difusió de les danses araneses. Es corbilhuers fan cançó tradicional gascona, i també formen part d’una colla dansaire amb la qual fan espectacles de música i dansa tradicional.
Comunitari:
- Centre d'Esplai Juvenil Aran-Thal: Amb seu a Vielha, és un centre de educació en el lleure per a infants i joves. Amb els colors blau i groc, és membre de la Fundació Pere Tarrés – MCECC.
- Casau deth Jubilat de Vielha: És un casal perquè les persones grans puguin fer vida social, atendre les seves necessitats, oferir oportunitats d’oci i esbarjo i fer exercici diari en comunitat.
- Associació de Voluntaris Vall d’Aran: Col·labora i participa en activitats tant esportives, culturals, com socials que s’organitzen al municipi de Vielha i Mijaran, amb la finalitat de poder fer arribar al màxim de públic totes les accions i garantir la celebració de les mateixes.
Social:
- Associació de Donants de Sang de la Vall d’Aran: Té l’objectiu i la vocació d’aglutinar, fomentar i divulgar la donació altruista de sang i plasma a la comarca. Fomenta la participació voluntària i orienta el comportament de la societat per assolir una conscieència ètica i responsable. A més, forma part de la Federació Catalana de Donants de Sang com a membre.
- Càritas Vielha: És una entitat no lucrativa d’acció social de la Església Catòlica. El seu voluntariat constitueix el pilar bàsic de l’entitat, que té com a missió promoure el desenvolupament personal i social de les persones, de les comunitats i de tots els pobles del món, donar respostes a les realitats de pobresa i exclusió social a través de la intervenció social i de la sensibilització. Atén a persones en situació de pobresa i exclusió social i és membre de Càritas Diocesana d’Urgell.
- Associació Discapacitats d’Aran (ADDA): Formada l’any 2000, té l’objectiu de donar resposta a aquell grup de persones de l’associació amb discapacitat intel·lectual. Compta amb el Taller Ocupacional ADDA, que respon a les necessitats dels usuaris de la Vall d’Aran i de l’Alta Ribagorça. Treballen en l’àmbit de la comunicació i les habilitats socials, i ofereixen programes esportius així com Tallers de Manualitats.
Ambiental:
- Associació de Cases de Pagès: Neix l’any 1989, i té l’objectiu de proposar una varietat d’allotjaments rurals, amb la finalitat de conèixer els productes de la comarca, les festes, la tradició, la cultura, l’arquitectura, el medi ambient, la flora i fauna, els espais naturals i els esports d’aventura.
- Societat de Caça i Pesca de la Vall d’Aran: El seu objectiu és fomentar els esports de caça i pesca, conscienciant i inculcant la pràctica sostenible i respectuosa amb el medi ambient i l’entorn de la comarca de la Vall d’Aran.
- Parc de Bombers Voluntaris de la Vall d’Aran: És un parc de bombers traslladat al Conselh Generau d’Aran que duu a terme tasques com realitzar les sortides derivades dels sinistres dins del seu àmbit territorial d’actuació, vetllar per la conservació i manteniment del Parc i participar en les activitats d’informació i formació a la població d’acord amb la programació que s’estableixi.
On trobar oportunitats de voluntariat?
1. Projecte Boscos de Muntanya (Bergwald Projekt): És un projecte centrat als boscos de Bossòst, amb l’objectiu de mantenir espais oberts en fagedes i rouredes per fomentar la biodiversitat i conservar el paisatge. És una bona oportunitat per fer un voluntariat ambiental que comporta tasques com la restauració de l’avetosa del Porthilhon protegint els avets joves, la recuperació de camins tradicionals o tallades selectives en boscos de faig i roure per a la millora del bosc i la conservació del paisatge.
2. Voluntariat per l’Aranès: És un programa que s’ha convertit al llarg dels anys en una eina de cohesió social que, més enllà de formar parelles lingüístiques perquè conversin en català una hora a la setmana, ofereix als participants la possibilitat de conèixer tant el territori com la cultura o la societat del país on viuen.
3. Conselh Generau d’Aran: És la institució principal de govern de la Vall d’Aran. Les seves competències són: Serveis Socials, Protecció, manteniment i administració del llegat històric i artístic, sanitat, protecció de la natura, joventut, agricultura, ramaderia i pesca, temps lliure, esports, medi ambient, carreteres locals, artesania, higiene i salut pública, etc. Trobar oportunitats de voluntariat en els següents àmbits pots contactar amb el Conselh al següent enllaç.
Activitats associatives de la comarca
1. Festa Major de Santa Creu en Salardú: La Festa Major de Salardú obre la temporada de festes a la Val d’Aran. L’acte central se celebra el dia 3, amb la trobada de les creus del terme de Naut Aran, a l’entrada de Salardú. Hi ha activitats com tallada de soques, tir al plat, concurs de bitllets, aubades i grups d’animació i ball fins ben entrada la nit.
2. Fira de l’Ovella Aranesa a Vielha: És una fira de bestiar que té lloc a Vielha i que compta amb un concurs morfològic de l’ovella aranesa, demostracions de xolla, tallers de llana, activitats infantils, etc. Se celebra durant el mes de maig.
3. Heira Artesanau de Sant Jordi: És una festa tradicional que es fa el 23 d’abril per commemorar la Diada de Sant Jordi al municipi de Vielha. Es fan activitats com lectures de contes i també hi ha expositors amb paradetes on ofereixen diferents productes artesanals.
4. Snow Fest Val d’Aran: És un programa de festes per celebrar l’arribada de l’hivern. Se celebra tant a Vielha com a l’estació de Baqueira Beret, i en general a tota la Vall d’Aran durant el darrer cap de setmana de novembre. En aquest festival hi ha un munt d’activitats relacionades amb l’esquí, el món de la neu, l’esport, l’entreteniment i la gastronomia.
Fira Formatge Sabor a Vielha: És una mostra de formatges artesans i productes gourmet, que dedica 3 dies al formatge amb selecció de formatgeries artesanes de diferents províncies de l’Estat. Una de les activitats que es fan durant la fira és apropar el coneixement de com s’elabora el formatge, quin tipus de llet es fa servir i tot el procés de maduració que hi ha al darrere. Aquesta fira té lloc durant el mes de desembre.
Festa del Foc de Les: Durant alguns dies del mes de juny, Les es vesteix de festa per tal de celebrar el solstici d’estiu. La Festa del Foc porta balls tradicionals, la crema de l’haro, música, repartiment de vi calent i coca i moltes altres activitats.
Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.
Afegeix un nou comentari