Un projecte col·laboratiu per la conservació dels eriçons
Comparteix
A la península Ibèrica viuen dues espècies d'eriçó, d'aspecte similar però distingibles. Amb Projecte Eriçons es pot col·laborar aportant dades dels albiraments i contribuir al coneixement de la distribució i a la seva conservació.
Projecte Eriçons és una iniciativa de l’entitat ambiental Galanthus, per permetre crear mapes de distribució de les dos principals espècies d’aquests animals del nostre entorn que comencen la seva activitat aproximadament una hora després de la posta de sol. Es tracta de l’eriçó fosc o eriçó comú, Erinaceus europaeus, i de l’eriçó clar o africà Atelerix algirus, també anomenat eriçó nord-africà o eriçó africà, que s'assembla molt a l'eriçó comú però és de mida més petita i té les orelles relativament més grans.
Com estan els eriçons?
La millor manera de saber com evolucionen les poblacions és recollir cites de forma continuada en el temps, i veure si els mapes de distribució van modificant-se. Els seguiments permet detectar davallades poblacionals o disminucions en l'àrea de distribució, coneixement imprescindible per una gestió efectiva. Les dades recollides fins al moment ens donen una primera perspectiva de la distribució dels eriçons, i es poden visualitzar als mapes.
Com participar
Es tracta d'un projecte col·laboratiu, en el que han participat fins ara 65 voluntaris i voluntàries ambientals, recollint 1000 cites en una fase inicial.
El primer pas a seguir per qui desitgi participar en el projecte, és conèixer bé la Guia d'identificació. Per donar-se d'alta com a col·laborador, cal realitzar un petit test per avaluar les habilitats en la identificació d'eriçons. Amb el mapa interactiu es podran ubicar amb gran precisió les cites recollides. L'aplicació permet enviar fotografies, molt sovint imprescindibles per a validar les identificacions, atesa la manca d'experiència de la majoria de naturalistes de la nostra regió en la identificació d'aquests animals.
Comentaris
Bon dia Sílvia,
Des de Xarxanet només en fem difusió, així que pots contactar amb l'entitat Galanthus a través del seu twitter o instagram @galanthusnatura
O bé a través del seu formulari de contacte http://www.galanthusnatura.com/contacte/ on també hi trobaràs el correu electrònic i els números de telèfon.
Salutacions
Equip de xarxanet
Hola bona tarda
Sóc mestra d'una escola de Ripollet i aquest curs som la classe dels eriçons. Mirant aquesta notícia em pregunto si hi ha possibilitat, de que vingueu a l'escola a ensenyar-nos un o poder anar nosaltres a algun lloc i poder veure'ls.
Moltes gràcies
Sílvia