Àmbit de la notícia
Cultural

Les festes majors d'estiu més associatives de Lleida

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Aquelarre de Cervera.
  • Aquelarre de Cervera.
  • Baixada de Falles a la Vall de Boí.
  • Baixada de Falles a la Vall de Boí.
  • Festa Major de la Seu d'Urgell.
  • Ball de la morisca, a Gerri de la Sal.
  • Festa Major d'Oliana.
  • Festa Major del Segar i Batre.

A continuació us oferim un recull amb les Festes Majors que tindran lloc a les comarques de ponent durant aquest estiu i que més moviment associatiu mobilitzen.

  • Baixada de falles a la Vall de Boí (finals de juny-mitjans de juliol)

    El costum popular de córrer les falles és la gran festa tradicional de l’Alta Ribagorça. Aquestes pràctiques estan relacionades amb el culte solar i apareixeren abans de l’arribada dels indoeuropeus. Es creia que els mals esperits, que sortien a mitjanit, fugien en veure el foc i les fogueres. La primera baixada de falles al municipi de la Vall de Boí és la de Durro, amb la festa de Sant Quirc, a mitjans de juny. A la nit de Sant Joan es baixen les falles de Barruera i Boí i a principi del mes de juliol es corren falles a Erill la Vall. Les darreres són a Taüll, a mitjan de juliol.
     

  • Festes del Segar i del Batre La Fuliola (3 i 17 de juliol)

    No fa molts anys, la collita representava la supervivència o no d’una família de la pagesia. D’aquí que, un cop acabades les feines del camp a l’estiu, s’acostumava a celebrar de manera comunitària. I, amb els anys, les feines de collir, sigui el que sigui, són considerades com una festa, com la Festa del Segar i el Batre, de la Fuliola (Urgell), que es celebren en dos dies diferents i que constaten com antany es portaven a terme aquestes dues activitats també separades per unes jornades.
     

  • Transsegre de Balaguer (8-9-10 de juliol)

    La Transsegre és la festa de l’aigua més important coneguda arreu del país. Ha esdevingut una festa major d'estiu col·lectiva que té lloc entre Balaguer, Camarasa, Gerb i Sant Llorenç de Montgai. Calor, aigua, imaginació i un ambient festiu desfermat són els principals ingredients d’aquesta festa, una celebració que reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens eixelebrat i no competitiu que cada any aplega participants entusiastes amb les seves originals embarcacions casolanes.​
     

  • Festa de la Mare de Déu dels Àngels a Oliana (2 d'agost)

    La festa major d'Oliana que se celebra cada any a principis d'agost està dedicada a la Mare de Déu dels Àngels, patrona de la població. El 2 d’agost és el dia central amb la processó de la Mare de Déu pels carrers del poble al matí, les sardanes al vespre i els balls de nit amb música d'orquestra i un punxadiscs.
     

  • Festa Major i la Morisca de Gerri de la Sal (20 i 21 d'agost)

    Arreu d’Europa es coneixen una serie de danses amb el nom de morisca o amb derivats del mateix. La Morisca és un ball estès pel Pallars Jussà i pel Pallars Sobirà i a Gerri de la Sal cada estiu se celebra una festa al voltant d'aquesta tradicional dansa.

 
 

  • Festa Major de la Seu d'Urgell (del 25 al 30 d'agost)

    La Festa Major de la capital de l'Alt Urgell té lloc a finals d'agost i es caracteritza pels seus concerts, el Ball Cerdà, el correfoc i el correaigua i festa de l'escuma entre d'altres activitats.
     

  • Aquelarre de Cervera (26-27-28 d'agost)

Cervera s'omple de correfocs, espectacles, màgia, esoterisme i bruixes. Els seus protagonistes són el "Mascle Cabró" i les seves dames, les bruixes. A més, els dies de l'Aquelarre s'organitzen activitats paral·leles com la Fira del Gran Boc, on s'ofereixen productes esotèrics i naturistes, o l'Aquerralet infantil, on els més petits fan una cercavila pels carrers centrals del municipi amb disfresses fetes per ells mateixos.

 

La celebració té lloc a Solsona durant els dies 7, 8 i 9 de setembre i té com principal característica els gegants i altres elements folklòrics com poden ser el bestiari, els cavallets, el ball de bastons, constituint així una de les manifestacions folklòriques més destacades de Catalunya.
 

FiraTàrrega és el mercat internacional de les arts escèniques que té lloc anualment a Tàrrega el segon cap de setmana de setembre. Fundada el 1981, és un gran aparador de l’actualitat escènica, amb interès especial en les arts de carrer, els espectacles visuals i els no-convencionals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari