Lligams estrets entre ateneus i entitats
Comparteix
Els ateneus, casals, lluïsos i orfeons enriqueixen l’univers d’entitats del seu entorn, alhora que aquestes doten de projectes i activitats els ateneus.
Els ateneus formalitzen anualment acords i/o convenis de col·laboració amb diverses entitats del seu entorn per impulsar la transformació d’un territori i àmbit concrets. L’objectiu és crear una xarxa de cooperació comunitària, obrir els ateneus a la ciutadania i, alhora, oferir els espais dels propis ateneus com punts de trobada, intercanvi i diàleg. El ventall d’àmbits de col·laboració habitual és molt ampli: des de la programació conjunta d’activitats fins a l’intercanvi de serveis, espais o recursos materials, fins al desenvolupament conjunt de projectes. En definitiva, els ateneus operen diàriament cercant sinergies amb les entitats de l’entorn i implicant-se amb la realitat dels seu barri o municipi, més enllà del seu àmbit d’actuació i, en resposta, als interessos dels seus associats.
Esport
Són molts els ateneus que ofereixen instal·lacions esportives d’ús públic, no només per als i les associades. Sovint, aquests esdevenen l’únic equipament que pot cobrir les necessitats esportives d’un municipi o barri, i no ho fan sols, sinó de la mà d’altres ens. Un cas a destacar és el de Lluïsos de Gràcia, que des del 2012, i de bracet amb el projecte de l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (AcidH) compta amb diversos equips de bàsquet formats per jugadors i jugadores amb intel·ligència límit, que participen en competicions de bàsquet adaptat de la Federació ACELL. Aquest projecte fou premiat, l’any 2015, amb el Reconeixement a la Integració Social dels Premis Ateneus.
Cinema
L’Ateneu Igualadí, a més de recuperar la programació habitual de cinema a partir del proper Nadal, gràcies a un conveni amb l’Ajuntament i Igualada Comerç, acull l’únic Centre UNESCO de l’Audiovisual a Espanya. Així projecta els documentals i material cinematogràfic que produeix la UNESCO. D’altra banda, l’Ateneu Igualadí potencia anualment les produccions internacionals de ficció televisives al Festival Zoom, un certamen únic en el seu gènere a nivell europeu. La cita compta, entre d’altres, amb el suport de Catalunya Film Festivals.
Lluïsos d’Horta també és impulsora de la Setmana del Cinema Espiritual, ara Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya que ha esdevingut, en les seves dotze edicions, un certamen consolidat plenament com a referent mundial del cinema en valors espirituals. De fet, el projecte camina ara de la mà de la Direcció General d'Afers Religiosos amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social "la Caixa", SIGNIS (Associació Catòlica Mundial per a la Comunicació) i AGAPE Europe (organització cristiana evangèlica), entre altres organismes i entitats religioses. El Centre Cultural de Sant Vicenç de Sarrià, s’ha afegit recentment a ser un espai més d’acollida de projeccions, com ho segueix essent l’entitat hortenca.
Teatre
La Fundació Cultura i Teatre treballa conjuntament amb el Casal Familiar Recreatiu de Manresa en la gestió de la Sala Els Carlins. Una institució que es preocupa de la conservació de l'immoble i la promoció del teatre i la cultura a Catalunya, en especial, del foment de la representació d’Els Pastorets propis de l’entitat. La Fundació, a més, organitza activitats per compte propi com: Els Tallers de Teatre i la catalogació d'un arxiu teatral de la seva propietat. Un altre cas de col·laboració associativa paradigmàtica en el món del teatre és el suport de nombroses entitats del municipi d’Esparreguera per a l’organització de La Passió. La Fundació Privada de La Passió d’Esparreguera és una entitat sense ànim de lucre formada per més d’un miler de col·laboradors i gestionada per un consell, que va néixer de la representació que dóna nom al teatre. Amb la implicació directa del veïnat, La Passió d’Esparreguera, acull uns 10.000 espectadors cada temporada, després de 400 anys de certamen.
Música
La funció social de la música és una oportunitat per a totes les edats i capacitats. Un exemple interessant és el Projecte Enllaç, engegat el 2001 per l’Orfeó Lleidatà, que es dedica a conrear la música comunitària en favor de la inclusió de sectors diversos de la població, especialment vulnerables. L’objectiu és reivindicar un concepte de la cultura amb una mirada més àmplia i integradora, treballant en xarxa amb entitats del tercer sector, i convertint-la en una eina de transformació social.
Llengua
Entre els pilars dels ateneus, hi figura el foment de la llengua catalana. Són diversos els que ofereixen cursos d’alfabetització en català, en diversos nivells i amb diferents entitats. Ara bé, és amb el Consorci per a la Normalització Lingüística que milers de persones participen a cursos reglats o participen al programa de Voluntariat per la Llengua (parelles lingüístiques) casa any. Els ateneus els hi serveixen habitualment de seu per la facilitat de relació entre persones.
Ateneu com a casa d’acollida
I com a exemple de col·laboració més àmplia en continguts i fórmula, existeix l’Ateneu, espai de cultura i participació (AECIP), és un espai de convivència i d’ubicació de gran part de les associacions locals de Sant Feliu de Llobregat, l’Ajuntament i l’Ateneu Santfeliuenc. Aquesta via de col·laboració permet posar el patrimoni de l’entitat al servei de la ciutat i a l’hora garantir l’evolució sostenible de l’Ateneu i el manteniment d’unes instal·lacions que d’altra manera podrien ser una càrrega insostenible per l’entitat i infructuosa per la ciutat. Els espais de l’Ateneu acullen gairebé una trentena d’entitats culturals, cíviques, esportives, juvenils i socials… convertint-se així en el centre neuràlgic del moviment associatiu i cultural de Sant Feliu, gràcies a aquest projecte.
Afegeix un nou comentari