Estratègies per comunicar projectes científics a Campus Gutenberg
Comparteix
Els dies 12 i 13 de setembre es celebra a Barcelona la 6ena edició del Campus Gutenberg de la Comunicació i la Cultura Científiques amb un ric programa de recursos i estratègies per divulgar els treballs científics
Podem explicar un projecte científic d'importants continguts sobre salut o medi ambient, fent servir recursos creatius que connecten amb tots els públics, com el storytelling, interpretacions artístiques, suports audiovisuals, o fins i tot, snapchat?
Al campus Gutenberg, especialistes en ciència i comunicació oferiran tallers, debats, laboratoris amb aquestes i altres reflexions.
Noves experiències i tradicionals documentals
Des de la ciència ciutadana a les xarxes socials, de l' "elevator pitch" a les conferències TED o a les "pint of science", fins a les experiències que apropen les persones als laboratoris o la recerca de camp, o les que treuen els científics i les científiques de les aules, seran exposats i analitzats com a recursos útils per explicar els projectes.
Es tracta de propostes complementàries als tradicionals documentals de natura, que continuen essent atractius. Aquest han de gaudir d'imatges espectaculars, música emocionant i un muntatge fluid, però, tal com explicarà Oscar Cusó, referent internacional en la creació de documentals de natura després d'haver treballat a la BBC, National Geographic o TVE, han de tenir, sobretot, una bona història, amb un bon guió.
Comunicar ciència com a eina de transformació social
La ciència i la recerca, i per tant la seva divulgació a la ciutadania, són també agents de transformació social. Per aquest motiu la comunicació científica esdevé clau en aspectes com per exemple la lluita contra el canvi climàtic, la cura del medi ambient, i també la lluita contra la desigualtat i les diferències de gènere.
Les dinàmiques de la comunicació contemporània
També es reflexionarà sobre la relació entre la ciència, el periodisme i la ciutadania, precisament en un moment en el qual la revolució tecnològica ha modificat els fluxos d'informació, permetent la interacció i la comunicació directa entre els diversos actors. Tanmateix, els grans descobriments poden generar controvèrsies en els mitjans de comunicació i en la societat.
En el seu 6° any, aquesta trobada es realitzarà entre el Campus Universitari de la UPC a l'Hospital del Mar i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. El projecte està impulsat per l'Associació Catalana de Comunicació Científica, la Universitat Pompeu Fabra, Centro de Estudios de Ciencia, Comunicación y Sociedad (CCS) amb el suport de l' Obra Social "La Caixa". Les inscripcions són gratuïtes i estan obertes en aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari