Àmbit de la notícia
Internacional

Dóna els teus estereotips

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Ivet Eroles
  • Fragment del vídeo "Qui vol ser voluntari?" / Foto: Radi Aid
  • Fotograma del vídeo "Africa for Norway" / Foto: Radi Aid
  • Vídeo paròdia del programa "Qui vol ser millonari?" / Foto: Radi Aid
  • Logotip dels premis The Radiator Awards / Foto: Radi Aid
  • Imatge promocional del concurs / Foto: Radi Aid

SAIH és un organització acadèmica de Noruega que celebra el certamen “The Radiator Awards”, en el què es reconeixen vídeos que qüestionen les representacions occidentals d’Àfrica i dels països del Sud.

L’any 2012 un vídeo titulat “Africà for Norway” es va fer popularment viral.  En la peça apareix un grup d’africans que ha engegat una campanya caritativa per comprar i enviar radiadors fins a Noruega, un país castigat pel fred, i així arrancar un somriure als seus habitants.

Darrera d’aquest vídeo hi trobem a l’organització noruega SAIH, que neix del món de l’acadèmia i que entre els seus objectius està el qüestionament dels discursos estereotipats que ronden entorn d’Àfrica i els països del Sud i l’impacte de les campanyes caritatives. Per a aquesta organització, les representacions occidentals que ofereixen els mitjans de comunicació, les organitzacions i l’acadèmia, sovint tan sols es focalitzen en la guerra, la pobresa i el conflicte. Això produeix una imatge simplificada de la realitat que va en detriment del desenvolupament dels països africans.  La tendència habitual en les campanyes caritatives és mostrar la gent pobra com a subjectes passius que necessiten ajuda, sense capacitats per fer del seu país un lloc millor on viure. El que reclama SAIH és que es posi el focus en com la gent pot apoderar-se i guanyar-se la vida amb el turisme, l’agricultura i iniciatives sostenibles, remarcant que es tracta d’un canvi polític.

Per aquest motiu ha creat el certamen “The Radiator Awars”, per capgirar la imatge que occident té dels països del sud. A través d’aquest premis reconeix els vídeos més creatius de les campanyes de cooperació al desenvolupament.

De moment encara no es coneix el vídeo guanyador de l’any 2016, però es poden visualitzar les campanyes promocionals, les quals poden servir com a font d'inspiració per a les diferents organitzacions i entitats que treballen en aquestes qüestions, per poder trencar amb els discursos estereotipats i afavorir un desenvolupament real.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari