Lluís Minoves: "El món digital pot afavorir formes de debat més reflexives"
Comparteix
Obrir les fronteres és una solució per a la crisi dels refugiats? Ha de ser el català l’únic idioma oficial de Catalunya? Són alguns dels temes proposats per reflexionar a la nova comunitat virtual Debatenxarxa.cat.
L’associació Debatsenxarxa.cat, amb la col·laboració de la Federació d’Ateneus de Catalunya, ha creat una plataforma per facilitar el debat reflexiu sobre temes d'interès social, polític o cultural. L'eina virtual permet intercanviar opinions i proposar debats nous, per crear una comunitat d'internautes en un entorn actiu i enriquidor.
A Internet, la comunicació no té perquè ser ràpida i lleugera, necessàriament. També pot ser escenari d'àgores més reposades i profundes. Lluís Minoves, president de l’associació Debatsenxarxa.cat.
Manquen espais oberts de reflexió avui?
Avui hi ha molt soroll informatiu a la xarxa. Una bona part de la premsa digital reserva un espai perquè el lector comenti les noticies. La lectura d’aquests espais no són precisament el millor exemple de diàleg racional i predominen les opinions més aviat viscerals i primàries. Aquests espais estant oberts com un complement lúdic i no pas de reflexió. A més, les noticies van canviant i els comentaris que es fan queden allà al mig sense més context. Es clar que tenen la seva funció, de fet són espais molt utilitzats i llegits, però al no tenir continuïtat, la seva projecció és limitada.
El món digital és un bon instrument per a l'intercanvi d'opinió?
Nosaltres pensem que és una qüestió de format i que el món digital pot afavorir formes de debat més reflexives i sense la immediatesa i lleugeresa que sembla que ens volen imposar. La xarxa és un instrument molt potent i, si som capaços de crear plataformes adequades, en podem treure molt més profit.
"Volem crear una comunitat d’usuaris que estiguin disposats a opinar sobre diferents temes sense pressa".
Quin és l'objectiu de Debatsenxarxa?
Oferim una web que fa possible el debat reflexiu sobre temes d’interès social, polític o cultural. Volem crear una comunitat d’usuaris que estiguin disposats a opinar sobre diferents temes sense pressa, i amb interlocutors que no tenen la necessitat de contestar immediatament i que per tant podran fer-ho de manera més reflexiva i raonada. També oferim la nostra web a les entitats que organitzen conferències i tertúlies, sobre temes que generin debat, perquè la utilitzin, abans i després de l’activitat, per ampliar la seva repercussió i permetre la participació de tot el col·lectiu d’usuaris.
Com interactuaran els i les usuàries de la plataforma?
La mecànica és molt senzilla. Un cop registrat i validat l’email de la persona usuària, ja es pot participar. Les opcions de participació són: donar l’opinió sobre qualsevol dels temes de debat que estiguin oberts en aquell moment, comentar l’opinió d’altres usuaris, valorar (en positiu o negatiu) qualsevol opinió. Per últim, els usuaris també poden proposar nous debats per obrir properament.
Fareu recull i/o conclusions d'opinions?
Quan tanquem un debat es guardaran totes les opinions votades positivament en un apartat accessible per a tothom. Es podran consultar sempre però sense poder-hi intervenir més. Cadascú traurà les seves pròpies conclusions. També serviran els debats guardats com a font de nous debats en el futur.
Afegeix un nou comentari