Àmbit de la notícia
Projectes

"Les TIC permeten a moltes persones grans superar algunes de les limitacions que pateixen i ser més autònomes"

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • Participants del centre de formació de persones adultes Enric Valor de l'Alcúdia. Font: Fundación Esplai
  • Classe al Centre Esplai Fontsanta de Cornellà. Font: Fundación Esplai
  • Gairebé 2.500 persones van participar a la darrera edició de l'Apptivats. Font: Fundación Esplai

Gabriel González, responsable d’e-inclusió a Fundació Esplai, ens parla del projecte ‘Grans Apptivats’ que l’entitat ha posat en marxa per acostar gent gran i noves tecnologies.

Aquesta iniciativa, que la Fundació Esplai impulsa des de l’any 2015 a diverses localitats de tot l’estat espanyol, ha permès que 2.700 persones grans es familiaritzin amb els seus smartphones i tablets, perdin la por a les Tecnologies de la Informació (TIC) i aprofitin les oportunitats que els ofereixen aplicacions com Whatsapp o Facebook. 
 

En què consisteix el projecte Grans Apptivats?

L’objectiu del projecte és donar a conèixer les possibilitats dels telèfons intel·ligents i d’Internet a la població de gent més gran de 55 anys a través d’una formació presencial en entitats que formen part de Red Conecta. Es fan servir continguts multimèdia desenvolupats per la Fundació Vodafone i dissenyats tenint el compte el col·lectiu al qual s’adrecen: persones de més de 55 anys i amb diferents perfils socials i educatius, però que tenen la curiositat d’aprendre més sobre Internet i els dispositius mòbils. En l’edició de l’any passat hi van participar majoritàriament dones -quasi el doble que el nombre d’homes- de menys de 70 anys, malgrat que també hi van assistir persones de 90 anys!
 

Gent gran i mòbils pot semblar una relació complicada…

No és fàcil, però això de ser nadiu o nadiva digital no és un tema d’edat, ni de generació sinó d’actitud. Molta gent gran té clar que no vol quedar-se enrere i sap que el mòbil la pot apropar més al món: als seus amics, a la seva família... És veritat que hi ha dificultats d’ús tècnic, però els mòbils actuals cada vegada són més intuïtius i tenen més opcions de personalització i accessibilitat que permeten fer més fàcil l’ús amb reconeixement de veu, pantalles més grans, etc. Al final es tracta de tenir motivació i dedicar-hi temps.
 

Quin paper ha jugat el voluntariat en aquesta iniciativa?

Els tallers s’organitzen en grups de 15 persones. Imagina-te-les cadascuna amb el seu mòbil i els seus dubtes! En aquest context, la col·laboració de persones voluntàries és fonamental com a suport dinamitzador o desenvolupant elles mateixes el taller. La majoria d’entitats compten amb joves que treballen donant suport a l’acció formativa. En cas contrari seria complicat atendre la gent que, a més a més, és molt exigent amb l’atenció que has de donar.
 

Com poden les noves tecnologies millorar la qualitat de vida de la gent gran?

De la mateixa forma que per a la resta de la població. Les TIC possibiliten, i aviat fins i tot condicionaran, l’accés a molts serveis que tenen a veure amb l’educació, la salut, l’oci, la participació ciutadana. Sense aquestes tecnologies serà difícil integrar-se socialment. Per a moltes persones grans les TIC representen la possibilitat de parlar amb gent i no estar soles, de treballar la seva memòria, de fer compres o gestions perquè tenen problemes de mobilitat o de gaudir de productes culturals de tot tipus sense sortir de casa. En definitiva, els permeten superar algunes de les limitacions que pateixen per l’edat o per la seva situació personal i fer-les més autònomes.

En aquesta pàgina sentireu el testimoni de grans 'apptivats' i 'apptivades':
 


 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari