ZooXXI llança una recollida de signatures per demanar la transformació del zoo
Comparteix
El debat al voltant del zoo és ben viu. La campanya ZooXXI convida ara a la ciutadania a signar per exigir la transformació del zoo en un espai caracteritzat per una relació amb els animals pròpia del segle XXI.
Recollida de signatures
Abans de final d'any ZooXXI vol aconseguir el nombre de signatures necessàries perquè es debati al ple de l'ajuntament la reconversió del Zoo de Barcelona. ZooXXI és una iniciativa impulsada des de l'Associació Animalista Libera! i la Fundació Franz Weber, centrada en l'estudi i la recerca de com hauria de ser un zoo del segle XXI.
La seva proposta parteix d'un canvi de paradigma: d'espai de captivitat d'animals amb l'objectiu del lucre i l'entreteniment, a ser reconvertit en un espai de benestar dels animals.
Per concretar-ne els detalls, el col·lectiu elabora i recull estudis i informes, en col·laboració amb entitats i persones especialistes científiques i filòsofes. També formen part de de la comissió creada per l'Ajuntament de Barcelona per la definició del nou model de zoo. Es tracta d'una comissió heterogènia, que incorpora grups polítics, 4 entitats de protecció, especialistes i els òrgans del zoo. Hi formen part també la federació d'associacions de veïns i veïnes, atès que a un zoo municipal com el de Barcelona, la veu de la ciutadania ha de ser important.
Quan falten pocs mesos perquè el consistori prengui una decisió, la iniciativa ZooXXI llança una crida per recollir signatures i formalitzar el requeriment d'un nou model de zoo per part de la ciutadania.
Eixos de la proposta
El nou zoo hauria de ser una estructura centrada en la fauna autòctona, i ser espai d'aixoplug de espècies ferides i confiscades. Es demana el trasllat dels animals a reserves naturals i santuaris, en els que puguin recuperar la seva naturalitat i viure la seva emocionalitat, per a tots els casos en els que els equips especialistes en zoologia i etologia ho consideressin possible.
S'aspira a un nou zoo regit per una comissió de persones expertes, en el qual les decisions siguin preses al servei dels drets dels animals, tenint en compte la seva capacitat de sentir i de patir.
Es designa un paper fonamental a la teconologia, per tal d'aprofitar totes les seves funcionalitats que permeten estudiar els animals i apropar-los a la ciutadania, sense molestar-los ni interferir en el seu comportament.
Es reclama la funció educativa amb els infants que ha de tenir el zoo, centrada en l'empatia vers els animals, que alimenta la cultura de la pau.
Una crida a la difusió del missatge i a la recollida de signatures
ZooXXI llança una crida a totes aquelles persones que vulguin col·laborar en la difusió del missatge, així com en la recollida de signatures. També conviden tots aquells espais culturals, locals socials o botigues que desitgin ser punts fixes fedataris a on poder anar a signar. Per fer-ho cal inscriure's a la iniciativa amb el formulari.
Barcelona ciutat pionera
A Barcelona existeix una trajectòria de sensibilitat, que ja la va portar a ser la primera ciutat a declarar-se antitaurina, i, més recentment, ciutat amiga de la cultura vegetariana i vegana. Ara l'esforç es versa en aconseguir que la ciutat sigui un referent en la modalitat de zoos respectuosos amb els animals.
Actualment existeix un elevat consens tant des de l'administració local, com des de la comunitat científica com des de les entitats ambientals animalistes sobre la necessitat de canviar el zoo tal com s'enten ara. Tot i així, el suport de la ciutadania esdevé un impuls decisiu per la definició del nou model. La fita proposada representa un model replicable, que situaria Barcelona com a referent mundial.
Tancar el zoo?
Si fa un temps les entitats requerien el total tancament del zoo, actualment, un cop avaluades les experiències d'altres ciutats en les quals es va prendre aquesta decisió, opten per fer la proposta de generar un model alternatiu. Els estudis demostren que en molts casos el tancament d'un zoo ha significat simplement el trasllat dels animals a altres zoos, perpetuant el problema, o inclús agreujant el seu benestar. El model ZooXXI preveu que tots els animals que puguin ser reintroduïts o traslladats a santuaris, ho siguin. Per a ser reintroduïts s'han de donar les condicions adequades, en especial la recuperació i protecció dels seus hàbitats, així com l'existència de plans de reintroducció avalats científicament. I, en el cas de moltes espècies i de diverses àrees del món, aquestes situacions encara no es donen. Aquest fet transforma els zoos en espais de conservació de la fauna, en expectativa a poder reintroduir les espècies un cop els seus hàbitats estiguin en condicions i existeixi un context social i econòmic adequat.
La decisió de preservar els zoos no eximeix de les denúncies, per part de les entitats, de les pràctiques actuals en zoos, com la cria d'animals en captivitat sense finalitat de reintroducció, fet que perpetua la captivitat, el comerç d'animals, la separació de famílies, o fins i tot el "culling", o sacrifici d'animals sans.
"No tot és tan bonic com sembla"
La proposta de ZooXXI compta amb ambaixadors i ambaixadores d'entre persones destacades de la societat barcelonina en àmbits tan diversos com l'art, la ciència, l'esport, el periodisme, l'empresa, l'acadèmia o l'associacionisme, com el cantant Gerard Quintana o l'advocada Magda Uranich. El mes de juny passat, els cantants Cesk Freixas, Caïm Riba, Luthea Salom, i components de grups com Sidonie, Itaca Band o Ol' Green, amb els cors de l'actor Jordi Rios i de les actrius Núria Gago i Mònica Pérez, es van unir per gravar "No és tan bonic com sembla", una cançó per reivindicar un nou model de zoo.
Afegeix un nou comentari