Barcelona inicia un cens d'habitatges buits per destinar-los a la borsa de lloguer social
Comparteix
Aquesta decisió s'ha consensuat en el marc de la campanya de captació i mobilització cap al lloguer social de pisos buits, ja que actualment hi ha entre 31.000 i 80.000 immobles sense ús a la ciutat comtal.
L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat l'elaboració d'un cens d'habitatges buits per tal de detectar tots aquells immobles que es troben sense ús. Aquesta decisió del consistori s'emmarca en la campanya de captació i mobilització cap al lloguer de pisos buits, ja que actualment, segons dades de l'INE, hi ha entre 31.000 i 80.000 pisos buits a la capital catalana.
El principal objectiu d'aquesta iniciativa és localitzar els solars on es pugui construir habitatge i, d'altra banda, incorporar els immobles en desús a la borsa de lloguer.
D'aquesta manera, un equip contractat a través dels Plans d'Ocupació visitarà diversos barris de Sant Andreu, Sant Martí, Nou Barris, Ciutat Vella i Gràcia per tal d'inspeccionar i detectar els immobles i solars buits. Seguidament, se'ls captarà perquè els seus propietaris els integrin a la borsa de lloguer. Per als propietaris, incorporar els seus pisos a aquesta borsa implicarà diferents ajudes com la garantia de cobrament del lloguer, a més de beneficis en els ajuts per a la rehabilitació i de facilitats de tramitació a través de l’assessorament tècnic i jurídic de l’Ajuntament.
Aquest treball de camp s'ha iniciat en una primera fase que tindrà una durada de sis mesos i que cobrirà els barris de Trinitat Nova, Bon Pastor, Baró de Viver, el Besós i el Maresme. En una segona fase, es seguirà pels barris de la Vila de Gràcia i el Raval. No obstant això, passats els sis mesos està previst que aquest projecte s'acabi fent extensiu a tota la ciutat.
Metodologia pionera per a la detecció de pisos i solars sense ús
El mètode proposat pel consistori barceloní és pioner a Catalunya i a la resta de l'Estat. D'una banda, permet elaborar un cens de pisos buits i, de l'altra, l'elaboració d'un registre dels solars disponibles per construir habitatges. A més a més, a llarg termini també servirà per fer un seguiment del manteniment d'aquestes vivendes.
L'equip de treball visitarà els immobles d'una llista obtinguda en creuar la informació del Padró, el Cadastre i dades que han facilitat Aigües de Barcelona vers el subministrament d'aquesta font d'energia. A partir d'aquesta informació, el treball de camp consisteix a constatar i comprovar sobre el terreny la situació de cada immoble visitant-los un per un.
Cal tenir en compte que l'Ajuntament de Barcelona és el primer que ha implantat un sistema de detecció de pisos i solars buits com aquest. A la resta de l'Estat només ho té el Govern del País Basc, a través de l'empresa Bizigune, que ja ha mobilitzat uns 5.000 habitatges des del 2004. A Europa, el principal referent és l'Empty House Agency del Regne Unit.
Afegeix un nou comentari