Àmbit de la notícia
Econòmic

Adela Hidalgo: “O treballes en xarxa aprofitant recursos, o mors”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Adela Hidalgo, directora de l'Esplai Eixida de Sant Boi de Llobregat. Font: Júlia Hinojo
  • El primer dia de casal d'hivern municipal a Sant Boi. Font: Esplai Eixida
  • Professores de l'escola Montbaig amb mares d'alguns alumnes de Primària. Font: Escola Montbaig
  • Monitors i monitores de l'esplai amb diverses mares col·laborant en els preparatius de Nadal. Font: Esplai Eixida
  • L'esplai vol impulsar la participació de les famílies. Font: Esplai Eixida
  • El logotip de l'esplai. Font: Esplai Eixida

Adela Hidalgo, directora de l’Esplai Eixida de Sant Boi de Llobregat, coordina el projecte Eduquem Junts, una iniciativa que vol garantir la igualtat d’oportunitats als infants del barri Camps Blancs.

Camps Blancs és el barri més jove i alhora el més envellit de Sant Boi. Igual que Sant Cosme al Prat de Llobregat, o Pomar a Badalona, Camps Blancs es va construir durant les onades migratòries dels anys 60, per eliminar el barraquisme a la ciutat de Barcelona.

Ara, és el districte amb més persones sense cap tipus de titulació –mentre el percentatge de la mitjana del municipi és del 50%, a Camps Blancs supera el 63%.

Les desigualtats socials, que provoquen un elevat índex de famílies desestructurades amb un nivell socioeconòmic i cultural baix, continuen sent una xacra a combatre i un dels motius que han motivat les entitats a treballar en sinergies per transformar el districte.

L’Esplai Eixida Camps Blancs va començar a impulsar accions per cobrir les necessitats dels infants i adolescents del barri des del 1996, quan va néixer l’entitat. Des d’aquell moment, es va coordinar amb l’escola Montbaig, l’únic centre d’atenció preferent del municipi.

No va ser fins el 2002 quan l’esplai va donar forma a aquest conjunt d’iniciatives i les va englobar en el projecte Eduquem Junts. Aquest any, el repte és reprendre la participació de les mares en les activitats lúdiques i formatives de l’esplai i l’escola.

 

Quines són les prioritats d’Eduquem Junts?

Un dels principals objectius és treballar amb els infants, adolescents i famílies en risc d’exclusió. Ens centrem en l’alumnat de l’escola Montbaig, però l’esplai té altres iniciatives dedicades a altres col·lectius del barri.

Edquem Junts va néixer perquè Montbaig deixés de ser l’escola gueto i per convertir-la en un centre obert on accedissin més tipus de col·lectius. Es crea el projecte per enfortir la xarxa entre els dos actors socials més importants de Camps Blancs: l’esplai i l’escola.

 

Ha millorat la situació dels col·lectius més desafavorits en els últims anys?

Gràcies al suport, també, de l’Ajuntament de Sant Boi, sí. S’ha normalitzat la situació d’aquests infants perquè accedeixin a extraescolars dignes, a casals d’estiu, a menjadors...

Per exemple, l’escola Montbaig ara ofereix música d’extraescolar i hi ve expressament l’Escola Municipal de Música Blai Net. A molts nanos no els arriben molts dels recursos del municipi. Nosaltres volem apropar-los-hi.

 

Així, el treball en xarxa és molt important per a vosaltres. Teniu pensat col·laborar amb algú més aquest 2017?

Estem oberts a qualsevol administració, entitat o recurs que vulgui treballar amb nosaltres. O treballes en xarxa, o mors. El dia a dia aquí no és fàcil i has de sumar esforços sobretot per fer un bon seguiment dels nanos. Quan hi ha alguna dificultat o incidència, l’escola, l’esplai i serveis socials poden intercanviar informació i intervenir més ràpidament.

La xarxa cada any canvia, però hi ha una part, la territorial, que és fixe i ja està consolidada. És la que es forma per les escoles, els instituts, els serveis socials de l’Ajuntament...

A banda, ens relacionem amb diverses associacions com la Creu Roja per la campanya de Reis o la Fundació Probitas per projectes de berenars. També treballem amb la Fundació Marianao, Fundesplai, la Federació d’Entitats d’Atenció i Educació a la Infància i l’Adolescència (Fedaia) i la Plataforma d’Educació Social Don Bosco de Sant Boi.

 

Quin és el gran repte d'aquest any?

Ara que la crisi està baixant una mica és el moment de reprendre el treball amb les famílies, d’implicar-les un altre cop en els processos educatius dels infants.

La crisi va fer que deixessin d’involucrar-se perquè estaven en una situació molt complicada. Estaven més preocupades per la seva situació econòmica, per com sortir-se’n i com omplir la nevera.

 

Heu concretat alguna de les accions que emprendreu per fomentar la participació de les famílies?

Encara estem en procés de definició. Tenim concertada una reunió amb les famílies, volem que siguin elles les que decideixin què volen fer: Si manualitats, formació sobre temes concrets, excursions... El projecte vol que les famílies proposin.

 

Quan parles de famílies, et refereixes sobretot a les mares?

Les dones són el puntal de les famílies del barri, les que normalment s’encarreguen més dels infants i molts cops no surten de casa, no tenen un treball i només estan per a la cura dels fills i filles.

A més, són les que sustenten l’economia familiar perquè són les que van a comprar, les que s’han de buscar la vida i van al banc d’aliments.

 

L’última valoració del projecte la vau fer a finals d’any. A quines conclusions vau arribar?

Que el projecte està molt consolidat però hem d’anar més enllà, mirar quines necessitats encara hem de cobrir i treballar per aconseguir-ho. Vam dissenyar el projecte el 2002 i s’ha d’anar actualitzant cada any.

Al projecte hi participen 300 nens i nenes, és a dir, prop de 150 famílies. Majoritàriament, són famílies nombroses, amb dos o tres fills o filles com a mínim.

 

I quina és la resposta dels usuaris d’Eduquem Junts?

Només cal dir que hi ha nens que comencen amb 3 anys a l’esplai i hi continuen fins als 16. Passen d’infants a adolescents a l’esplai.

L’esplai obre de 17h a 19.30h i cada dia es fan activitats diferents. Els dilluns hi pot haver taller de cuina, els dimarts, psicomotricitat, i els dimecres, música. Els infants no s’apunten a una activitat concreta, sinó a l’esplai. És una dinàmica diferent a la de molts altres centres. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari