Àmbit de la notícia
Cultural

Cinc llibres gratuïts sobre feminisme aplicat a diversos àmbits

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo/ L.V
  • Portada de l'obra “Teixint aliances per a un vida sostenible, consum crític, feminisme i sobirania alimentària”. Font: Xarxa de Consum Solidari
  • Portada de l'estudi “Economia solidària i economia feminista: Elements per a una agenda”. Font: Marxa Mundial de les Dones
  • “Revolució en punt zero” és un llibre escrit per l'activista Silvia Federici el 2013. Font: Traficantes de Sueños
  • La teoria feminista entén que tota persona és autònoma i lliure. Font: Sabers i Pràctiques Feministes

Presentem un recull d'estudis centrats en teories i pràctiques feministes, elaborats per ONG i activistes amb experiència en el camp de la lluita contra la discriminació de gènere. 

1.“Sabers i Pràctiques Feministes: Una aproximació al moviment feminista a Catalunya”

La primera edició de “Sabers i Pràctiques Feministes: Una aproximació al moviment feminista a Catalunya” es va publicar el 2012, però es va actualitzar el 2015, amb un seguit de recomanacions amb perspectiva de gènere impulsades per ONG feministes catalanes.

ACSUR Catalunya va coordinar la recerca, finançada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. L’objectiu de l’estudi és promoure la comprensió del moviment feminista i fomentar les pràctiques feministes en entitats sense ànim de lucre per “redirigir la cooperació cap a sentits més transformadors”, tal com s’explica a la presentació del llibre.

 

2.“Medi ambient i desenvolupament. Mirades feministes des d’ambdós hemisferis”

A quin món aspirem? Quins efectes té la nostra manera de vida actual en les persones i en concret en les dones? Influeix per igual el deteriorament ambiental en totes les persones i tots els territoris?

Aquestes són algunes de les preguntes a les quals respon “Medi ambient i desenvolupament. Mirades feministes des d’ambdós hemisferis”, un llibre elaborat per la Fundació IPADE, actualment Alianza por la Solidaridad, juntament amb la Universitat de Granada.

El llibre analitza la connexió entre gènere, medi ambient, pobresa i desenvolupament, a través de contribucions d’autores com Vandana Shiva o Consuelo Díaz.

 

3.“Teixint aliances per a un vida sostenible, consum crític, feminisme i sobirania alimentària”

Per saber més sobre els perquès dels moviments socials que lluiten contra la contradicció entre la lògica del capitalisme i la de la cura de la vida humana, cal descarregar-se “Teixint aliances per a un vida sostenible, consum crític, feminisme i sobirania alimentària”, un estudi editat a Barcelona per la Marxa Mundial de les Dones i la Xarxa de Consum Solidari.

El llibre obre un espai a compartir coneixements entre consum responsable, feminisme, ecologia i sobirania alimentària.

 

4.“Economia solidària i economia feminista: Elements per a una agenda”

Miriam Nobre, excoordinadora del Secretariat Internacional de la Marxa Mundial de les Dones, activista feminista i agrònoma, és l’autora d’“Economia solidària i economia feminista: Elements per a una agenda”.

L’estudi entén que l’economia capitalista no és l’única forma d’organitzar el treball i el consum, i aprofundeix en els avantatges de l’economia solidària des d’una perspectiva de gènere.

 

5. “Revolució en punt zero”

Traficantes de Sueños, l’editorial madrilenya que treballa amb llicència Creative Commons, va publicar “Revolució en punt zero. Treball domèstic, reproducció i lluites feministes”, de Silvia Federici.

Aquesta obra recull més de trenta anys d’investigació sobre el treball domèstic, la reproducció social i les lluites de les dones en aquest terreny. Combina política, història i teoria feminista per argumentar el rebuig al treball domèstic com a destí natural de les dones.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari