SCIC: “Les corals infantils reben les metamorfosis d'una societat canviant”
Comparteix
Amb més de 110 corals infantils de tot Catalunya, València i Illes Balears, i més de 5000 cantaires d'entre 5 i 16 anys, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya celebra aquest 2017 el seu 50è aniversari.
Enguany, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC) celebra el seu 50è aniversari amb un concert-espectacle de gran volada. El 21 de maig el Palau Sant Jordi, acollirà uns 2.500 cantaires d'entre 7 i 16 anys, de 110 corals infantils del país. L'equip de coordinació del SCIC està integrat per: Toni Gálvez, Berta Junqué, Abel Castilla, Josep Ollé i Mercè Pérez. Han participat conjuntament en aquesta entrevista.
En quin context i amb quina finalitat es va crear el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya?
El SCIC una federació de corals infantils que té com a finalitat coordinar les activitats de les corals que en són membres, fomentar la pràctica del cant coral infantil, vetllar per la seva qualitat i la dels seus directors, i treballar per tal que el cant coral sigui un element fonamental en la formació dels infants.
El SCIC va ser fundat el 1967 per un petit grup de vuit corals que ja funcionaven independentment, però que tenien molts punts en comú, especialment els que estaven relacionats amb les mancances educacionals de tipus musical i lingüístic, degudes a les característiques políticosocials de l’època.
Les persones que van fundar el SCIC, i també les que l’integrem ara, creiem en el cant coral com a mitjà que contribueix en gran manera, a l’educació dels infants i dels joves. Que reforça i dóna relleu a la inclusió, al treball d’equip i de conjunt i el gust de cantar amb altres infants, de vegades del mateix entorn, però també, altres vegades, de llocs més llunyans, i fins i tot d’altres països i nacionalitats. Al SCIC creiem en la importància de la formació estètica i musical, formar als infants en el gust per les coses belles com és la música; l’amor a la llengua; i fomentar i cultivar com a grans valors, l’amistat i l'esforç.
“Dins del camp del cant coral, creiem que el Secretariat ha estat i és un exemple important de treball per la música del país”
Quin pes tenen les corals infantils a l'associacionisme cultural català?
Actualment al SCIC hi ha més de 110 corals infantils de tot Catalunya, València i Illes Balears més de 5000 cantaires d'entre 5 i 16 anys. El SCIC també n'és membre del Moviment Coral Català, confederació que agrupa diverses federacions de cors de Catalunya i que representa a més de 700 corals i uns 30000 cantaires.
Creiem fermament i som conscients de la responsabilitat que tenim com a entitat associativa vers la cultura catalana, tasca que des de fa 50 anys el SCIC realitza de forma voluntària dels directors i directores de les corals membres. El teixit associatiu cultural és més viu que mai, i dins del camp del cant coral creiem que el Secretariat ha estat i és un exemple important de treball per la música del país. El SCIC ha fomentat a músics autòctons, des del principi, amb la creació d’obres per a corals infantils, cada any realitza concerts arreu del territori promocionant i donant relleu al patrimoni coral català amb l'edició anual del Patrimoni Coral XXI, amb arranjaments de diferents compositors sobre cançons tradicionals catalanes.
“Les corals infantils mouen la cultura catalana, la nostra música i les nostres arrels”
Les corals infantils mouen no només a cantaires i directors, sinó a les famílies, als amics, a tots els membres d'una gran societat, és un gran volum de persones que any rere any es vinculen a la cultura catalana, a la nostra música i les nostres arrels, amb el desig que aquests infants siguin els continuadors d'aquesta tasca d'associacionisme tant important i que hem de preservar amb dedicació i il·lusió.
Quins elements han contribuït a fer vigents i actualitzades les corals al segle XXI?
Les corals d'avui tal com les dels inicis del Secretariat comparteixen el gust i la il·lusió pel cant en col·lectiu, certament hi ha hagut una evolució molt positiva vers l'educació musical dels infants, tot i que hi ha encara molt recorregut per endavant, el cert és que a l'escola a dia d'avui es canta i es canta molt. Tenim la gran sort que es compta amb directors amb molt bona formació. Cal destacar que durant tot aquest temps s'ha fet una gran tasca per a la formació de directors que ha fet créixer el nivell musical del país.
“El cant en col·lectiu, és transversal i atemporal”
Les corals, com a comunitat, reben les metamorfosis d'una societat canviant, però certament els fonaments són tant sòlids que som capaços d'adaptar-nos de forma natural a nous conceptes i noves dinàmiques socials. Avui dia es canten cançons d'arreu del món, d'autor, de folklore, de tipus d'estils musicals, s'utilitzen les noves tecnologies i nous recursos musicals i no musicals, però el cert és que l'essència, el cant en col·lectiu, és transversal i atemporal.
A través del cant, es pot generar integració i cohesió social?
Sense cap mena de dubte el cant coral ha estat i és una eina d'inclusió social, és una gran eina de creació de vincles socials, que van més enllà de la música. Un cor és l'espai on les diferències entre tots els cantaires desapareixen per a quedar un sol tot que és el cant. On el treball en equip, la suma d'esforços per a aconseguir el repte musical, és l'eix vertebrador de l'essència més pura, l'expressió de les emocions i sentiments vers allò que ens uneix i ens fa ser competents com a éssers humans.
“Un cor és l'espai on les diferències entre tots els cantaires desapareixen per a quedar un sol tot”
Un espai d'aprenentatge, de la cultura, del propi país i d'arreu, un espai de diàleg, d'intercanvi, de creixement i enriquiment personal i com a col·lectiu, un espai de creació on tothom hi té cabuda, on tothom aporta amb la seva veu el seu granet de sorra.
Mig segle després, quins són els reptes de futur?
El repte més important és seguir fent molta pedagogia de què vol dir l'associacionisme, què vol dir el voluntariat. Ensenyar a viure aquestes arrels, aquesta filosofia de treball i que les properes generacions visquin amb passió allò que nosaltres ara ho vivim i ells en gaudeixen des de la vessant de cantaire. Serem capaços de continuar aquesta tasca si la societat ens coneix i ens valora la feina, si sabem fer arribar el nostre cant arreu. Volem ser més, hem d'aconseguir que encara hi hagi més cantaires a les corals, que la tradició coral s'estengui a nivell generacional i esdevingui un fonament capdal en la cultura de cada persona. Ens cal constància, dedicació, molta pedagogia i sobretot, molts cants.
Afegeix un nou comentari