Voluntariat ambiental als boscos del Pirineu l'estiu 2017
Comparteix
L'entitat Boscos de Muntanya ha obert les inscripcions per a les estades de voluntariat ambiental destinades a la preservació i la millora dels boscos i paisatges tradicionals de muntanya, al Pirineu Català.
Les estades estan organitzades durant 12 setmanes, del 3 de juliol al 24 de setembre, en torns d'una setmana, al Massís de L'Orri, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, o a Ginestarre, un petit poble de muntanya pertanyent al municipi d'Esterri de Cardós, a la Vall de Cardós, al Pallars Sobirà.
Voluntariat pel bosc
La missió de Boscos de Muntanya és la de promoure el manteniment, la cura i la protecció del bosc i del paisatge en l'àmbit de muntanya mitjançant actuacions de silvicultura i gestió forestal, i fer difusió per a la millora del bosc i la seva conservació.
Transmeten els valors i les necessitats de la muntanya proposant vivències que connecten els voluntaris i les voluntàries a les tasques de gestió forestal.
Cada matí, després d'haver dormit en tendes al bosc, o a una antiga casa pairal en restauració en el cas de Ginestarre, el grup es reuneix i en funció de les condicions del bosc i de les persones, s'organitza la distribució de tasques. L'equip del projecte orienta als participants en les feines del bosc, que estan plantejades en col·laboració amb els propietaris dels boscos i amb gestors institucionals, tals com ajuntaments, parcs naturals, o especialistes en enginyeria forestal comarcals.
L'entitat Boscos de Muntanya
Boscos de muntanya pertany a la xarxa d'entitats del projecte Bergwaldproject, nascut a Suïssa als anys 1987 quan es va evidenciar la problemàtica ambiental de la pluja àcida i els seus efectes sobre els boscos. Actualment realitzen activitats als Alps a Suïssa, Alemanya i Àustria.
El 2007 Bergwaldprojekt Catalunya va arribar als Pirineus catalans per a donar resposta als reptes que es presenten als boscos de muntanya catalans, adaptant a la realitat catalana al model de Bergwaldprojekt Suïssa. Des de llavors, han treballat de forma ininterrompuda apropant les persones al bosc i difonent els valors i els beneficis que ens proporcionen els boscos i paisatges de muntanya. El seu impacte s'ha traduït en 14 hectàrees de millores forestals, 35.000 m2 de recuperació i manteniment de pastures, 45 batudes de seguiment de la població de gall fer, 200 m de bio-construccions contra l'erosió i les esllavissades de barrancs, 12 quilòmetres de camins forestals recuperats i 4,5 quilòmetres de recuperació de regs de muntanya. S'han organitzat 320 estades al bosc, acostant a 826 persones voluntàries a aquest entorn.
Les estades 2017
Enguany les persones interessades poden inscriure's a les estades durant el mes de juliol al Massís de l'Orri, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, el primer gran pic al sud del Pallars Sobirà i atalaia a la Pica d'Estats. És tracta d'un sector amb una llarga tradició de pastures d'estiu, terra de pas entre el Pallars i l'Alt Urgell a través del Port del Cantó i actualment també acull l'estació d'esquí més al sud del Pallars, Port-Ainé.
En l'àmbit forestal, predominen els boscos de pi roig i bedoll en l'estatge montà, per sota dels 1.800 m, amb alguns rodals de roures. Més amunt, al domini subalpí (entre els 1.800 m i els 2.300 m), el protagonista absolut és el pi negre, formant boscos on hi habita el gall fer pirinenc, una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural de l'Alt Pirineu i que actualment es troba amenaçada.
Les tasques a realitzar estan relacionades amb la millora de l'hàbitat forestal en boscos de pi negre i bedoll per reduir la densitat i afavorir la diversitat, amb la col·laboració en censos de població de gall fer amb experts de l'administració, amb la reducció de l'erosió i les esllavissades en barrancs mitjançant construccions amb fusta amb tècniques de bioenginyeria, o amb la recuperació de camins forestals.
També hi ha inscripcions oberts a l'agost i al setembre a la Vall de Cardós, al Pallars Sobirà. En aquesta petita vall ramadera i forestal s'hi troben espècies tan singulars com l'ós bru i el gall fer pirinenc, i hàbitats d'interès com els boscos de pi negre i els matollars de bàlec. Les tasques estan relacionades amb la recuperació i manteniment de pastures i camins ramaders tradicionals i gestió forestal sostenible. El projecte compta amb la col·laboració del Parc Natural de l'Alt i les actuacions s'emmarquen en el projecte europeu Interreg POCTEFA GREEN.
Afegeix un nou comentari