“És impressionant veure tants joves units en un mateix lloc fent activitats educatives de transformació”
Comparteix
Més de mig centenar d’entitats han col·laborat amb la Jamborinada, la trobada d’escoltes i guies més gran de Catalunya. Parlem amb Proide i el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya
Esther Tena, Proide, associació que lluita a favor de la justícia i la dignitat dels pobles oprimits
Què feu per moure el món?
El nostre àmbit d’actuació és la cooperació internacional, concretament tenim l’objectiu de garantir el dret a l’educació al món: infantil, formació professional, universitats, etc. En el cas dels països del sud on treballem (Guatemala, Perú, Madagascar, Togo i Líban), hi impulsem projectes de transformació social a través de l’educació, ja sigui mitjançant cicles de formació profesional per a joves de barris perifèrics, el foment de l’accés a l’educació secundària, la formació de joves líders en clau de drets humans, centres de promoció femenina per a contribuir a l’eradicació de la desigualtat de gènere, la construcción d’escoles o l’aportació de beques escolars i/o universitàries.
D’altra banda, als països del nord, la nostra línia d’actuació és la de canviar els hàbits de la societat amb campanyes de sensibilització dirigides a tots els públics i en diversos àmbits: el consum responsable, el medi ambient o els drets humans. Són campanyes de temàtica monogràfica que fem anualment.
Què és el que t’inspira de l’entitat?
És una pregunta molt complicada de respondre, però sobretot poder aportar el meu granet de sorra a un món més just i més solidari perquè hem de creure que el canvi és possible. L’educació, de fet, és el que pot canviar una societat, un país i, per tant, el món.
Quin taller heu aportat a l’Espai fira de la Jamborinada?
N’hem preparat dos. Un destinat als més petits que consisteix en la construcció de trencaclosques fets a partir d’imatges dels països del sud a partir de les quals donem a conèixer les realitats del sud. I un altre pensat per als adolescents i joves que és una barreja entre el tabú i el joc de les pel·lícules en què el participant ha de representar un determinat perfil d’una persona del sud triat aleatòriament a partir de les variables de gènere, edat, país d’origen i lloc de residència a partir del qual podem explicar la situació d’aquestes persones i reflexionar-hi amb ells.
Què ha significat per a tu l’experiència de la Jamborinada?
El que més ens agrada és poder tenir aquesta oportunitat d’explicar el que fem a infants i joves. La veritat és que és impressionant veure tants joves units en un mateix lloc fent activitats educatives de transformació.
Per quins aspectes s’han interessat més els infants i joves que han anat passant pel taller?
El que ha tingut més èxit, en el cas dels Truc (nois i noies de 17 a 19 anys), és el nostre projecte de voluntariat internacional Estiu Solidari, a través del qual tenen l’oportunitat d’anar un mes a un país del sud per fer tasques de suport en alguna escola com ara reforç escolar, condicionament d’infraestructures o, aquí concretament, ens han preguntat molt per les activitats de lleure. Es nota que som en un espai de cau. D’altra banda, en el cas dels infants i adolescents més petits, detectem que per a ells les situacions que viuen els infants del sud i les seues famílies els són molt llunyanes. És a dir, no és una situació de la qual es parli gaire en el seu entorn quotidià i la nostra tasca, doncs, és fer-la visible i conscienciar-los-en. Com diu el nostre lema seguint les paraules d’Eduardo Galeano, “Molta gent petita, fent coses petites, en llocs petits, pot canviar el món”.
Què n’opines del moviment escolta i guia?
Els valors que s’hi promouen, com la companyonia, la solidaritat, la cooperació són indispensables en la nostra societat. L’educació en el lleure és importantíssima per garantir i generar una bona convivència entre les persones.
Jordi Jorba, Albert Solé, Oriol López i Xavier Sardà, Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya
Què feu els Bombers per moure el món?
En el nostre cas salvem vides de gent que ha anat a la muntanya i els ha passat alguna cosa. Ens truquen del 112 i els anem a rescatar. Estem molt vinculats a la natura. La gent que anem a rescatar està en el medi natural i nosaltres intentem ajudar-los en el que podem.
Quina tasca fan els bombers?
Tothom coneix els bombers pels incendis, però dins els bombers hi ha diverses especialitats. En el nostre cas el grup de muntanya ens encarreguem de qualsevol accident en el medi natural o ciutat que sigui en vertical (de cordes).Realitzem rescats d’espeleologia, barranquisme, escalada, neu.. qualsevol cosa que requereixi la nostra ajuda, aquesta és la nostra tasca.
Què heu preparat per l’Espai fira de la Jamborinada de Tàrrega?
Hem mostrat una petita part del material que portem en els rescats de muntanya, també hem fet una xerrada informativa i formativa sobre el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i les nostres tasques.
Teniu alguna vinculació amb l’escoltisme? Quina relació hi ha entre els bombers i l’escoltisme?
Alguns de nosaltres vam ser escoltes quan érem petits. El lligam és la muntanya, l’excursionisme, el respecte de la natura, tothom qui entra en el grup de muntanya és perquè ja té un bagatge anterior de fer muntanya; el sentiment és comú. No només hi ha la vessant esportiva, sinó també aquest respecte a la muntanya, compartint el misticisme del món natural.
Què us ha semblat quan heu arribat a Tàrrega i heu vist aquesta quantitat de gent?
Veiem que hi ha molta mainada, molta gent d’arreu de Catalunya. La gent fa moltes preguntes i estan molt interessats en els bombers.
Què representa per vosaltres la Jamborinada?
Alegria, jovent content i feliç amb sentiment de grup. Tots els agrupaments es veuen molt junts i molt units.
Afegeix un nou comentari