Àmbit de la notícia
Social

Ensenyament engega #aquiproubullying per lluitar contra l’assetjament a les escoles

Entitat redactora
FCVS
  • Noi amb les mans pintades amb el lema: stop bullying
  • Una noia pateix bullying per part dels seus companys i companyes de classe.
    Els alumnes tindran un paper clau en el desenvolupament del programa per detectar casos d'assetjament
  • Una noia està sent assetjada a través de les xarxes socials
    Les xarxes socials o els telèfons mòbils fan invisible moltes vegades els casos de bullying

L’objectiu del programa és posar a l’abast dels centres els recursos necessaris per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament.

El Departament d’Ensenyament ha creat el nou programa d'innovació pedagògica #aquiproubullying de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament entre l'alumnat. Es tracta d’un programa per centres amb una durada de 2 cursos que inclourà en el primer les fases de formació al centre i elaboració del projecte de centre, i en el segon, les d’implementació i avaluació del projecte.

La finalitat és que els centres elaborin un projecte que els permeti assolir els següents objectius: sensibilitzar la comunitat educativa de la importància de prevenir i eradicar l’assetjament entre iguals, formar a la comunitat escolar, apoderar i implicar l’alumnat, prevenir possibles situacions d’assetjament, i intervenir i aturar les situacions d’assetjament escolar.

Així doncs, a banda d’actuar davant les situacions de risc d’assetjament escolar, també es vol contribuir al desenvolupament personal i social de l’alumnat durant la seva escolarització. En aquest sentit, el programa #aquiproubullying vol posar l’accent en els alumnes com a observadors, com a agents actius i compromesos en la lluita contra l’assetjament, alhora que adquireixen les actituds i els valors propis de la competència social i ciutadana.

Paper clau de l’alumnat

Un element estratègic del programa #aquiproubullying és la participació activa de l’alumnat. En aquest sentit, disposa de dos components clau: els “Equips guaites” per a l’educació secundària i els “Equips X la convivència”, per a primària. Aquests equips, prèvia formació, tindran entre les seves funcions la de prevenir i detectar possibles situacions d’assetjament en espais informals en els quals els adults tenen poc accés, com per exemple els patis, el gimnàs o el WhatsApp.

Un altre element estratègic són els mòduls formatius adreçats a l’alumnat, però també a les famílies. Segons el Departament, la finalitat és reforçar l’acció educativa i donar coherència i continuïtat entre el que es fa al centre i el que es fa a casa.

Un compromís per part dels centres escolars

Podran formar part del projecte tots els centres del Servei d’Educació de Catalunya (SEC) que imparteixin ensenyaments obligatoris a partir del curs 2017-2018. Aquests hauran de tenir un programa de convivència, de protocol contra l'assetjament o haver participat en altres projectes de convivència en l'àmbit comunitari. També hauran de comprometre’s a constituir un equip de referència, elaborar un diagnòstic de necessitats que permeti concretar els objectius específics que volen aconseguir, i comptar com a mínim, amb el suport del 70% dels membres del consell escolar, per adscriure's al programa.

Els centres que reuneixin aquests requisits, entre d’altres, hauran de sol·licitar formar part del programa a través d’una convocatòria pública.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari