Una xarxa europea d’entitats lluita contra la pobresa i l’exclusió social
Comparteix
Des de l'any 1990, diferents associacions ofereixen formació, educació, serveis i activitats dirigides a l’apoderament de les persones que viuen per sota el llindar de la pobresa.
La European Anti-Poverty Network (EAPN) és la xarxa europea d’organitzacions de l’àmbit de la pobresa més gran al continent i actualment compten amb 31 xarxes nacionals de voluntariat i 18 entitats membres. Establerta l’any 1990, l’EAPN és una experiència de treball social en xarxa a Europa que té com a missió diferents objectius. El primer, és promoure i garantir accions per eradicar la pobresa i prevenir l’exclusió social al continent. En segon lloc, fan sensibilització i apoderen a les persones que viuen sota el llindar de la pobresa. Un tercer element que forma part de la identitat de l’organització és la seva aposta pel lobbisme per aconseguir l’aprovació de directives a la Unió Europea que incloguin l’equitat de gènere i la no discriminació en tots els àmbits de treball.
Segons l’EAPN Espanya, la pobresa i l’exclusió social afecten a un 28,6% de la població, és a dir, a més de 13 milions de persones. A més, afirmen que els índexs de risc de pobresa han augmentat en els darrers anys entre els joves de 16 a 29 anys i entre les persones majors de 64 anys. El treball en xarxa amb altres entitats europees fa que puguin posar en relleu el tema de la pobresa a l’agenda de la Unió Europea, i actualment gaudeixen d’estatus consultiu al Consell d’Europa.
"És inacceptable que al voltant de 120 milions de persones visquin o estiguin en risc de pobresa i exclusió social a la Unió Europea", afirmen des de l’EAPN. Per aquest motiu, cerquen una distribució justa de la riquesa i del benestar i una accessibilitat a una feina de qualitat per a tothom. A més, des de fa molts anys exigeixen als Estats que incrementin els seus nivells de protecció social i que combatin la discriminació.
Entre les entitats europees que conformen la xarxa, trobem les següents:
- Salvation Army
- Plataforma per a la Cooperació Internacional de Migrants Indocumentats (PICUM)
- Mental Health Social Exclusion Europa
- Federació Internacional de Treballadors Socials
- Xarxa Europea contra el Racisme
- Federació Europea de Bancs d'Aliments
- Federació Europea d'Organitzacions Nacionals treballant amb Persones sense Llar
- European Consumer Debt Network
- Eurodiaconia
- Eurochild
- Dynamo International
- Emmaus Europe
- ATD Fourth World
- AGE Platform Europe
Entre els països on tenen xarxes nacionals d’entitats que formen part de l’EAPN figuren alguns exemples com Bèlgica, Croàcia, Estònia, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Portugal, Espanya, el Regne Unit, Romania o Polònia. L’equip de treball està format per 9 persones en diferents àrees i entre les seves tasques destaca informar els seus membres sobre les noves polítiques europees, a més d’implementar un programa a seguir i facilitar el treball en xarxa.
Afegeix un nou comentari