Claus del treball en xarxa a Telecentre Europe
Comparteix
Com apunta Pedro Aguilera, vicepresident de l'organització, no hi ha fórmules màgiques per treballar en xarxa. Les pràctiques d'aquesta xarxa de telecentres en poden ser un bon exemple a seguir.
A Xarxanet ja ha estat publicat un reportatge sobre Telecentre Europe en el qual s'explica en què consisteix aquesta xarxa europea constituida per gairebé una seixantena d'organitzacions relacionades amb l'àmbit dels telecentres. Totes elles sumen esforços per donar accés a les TIC i combatre l'escletxa tecnològica.
Aquesta vegada ens volem centrar en les tres claus que apuntava Pedro Aguilera. Són factors que, des del seu punt de vista, afavoreixen el treball transversal entre entitats molt diverses que actuen en diferents llocs de la geografia europea. Si més no, a Telecentre Europe sembla que li funciona força bé.
1. Treballar per aconseguir un objectiu comú
Aquesta xarxa europea de telecentres és molt heterogènia, ja no només perquè els seus membres pertanyen a diferents països, sinó també perquè es troben en àmbits molt diversos: es tracta de fundacions, associacions, centres, agències d'administracions públiques, biblioteques, etc., així com altres xarxes de telecentres.
Tot i això, totes aquestes organitzacions, entitats i serveis comparteixen l'objectiu de promoure la societat de la informació i l'accés de les persones a la tecnologia.
Disposar d'aquesta fita comuna és el que permet dirigir tots els esforços de manera coordinada per arribar a assolir-la, posant cada participant els seus coneixements i la seva experiència, així com poder fer una bona avaluació dels resultats.
En aquest sentit i com també comenta en Pedro, és important que totes les entitats que participen a la xarxa tinguin el mateix pes i la mateixa veu.
2. Disposar de mecanismes de diàleg permanent
La circulació de la informació i la comunicació entre els nodes de la xarxa, tant a nivell virtual com presencial, es converteix també en un factor clau que afavoreix el treball en xarxa.
Per tal d'aconseguir aquest diàleg permanet cal disposar d'una plataforma, així com tenir espais de trobada. A Telecentre Europe es realitzen cada any dos esdeveniments: l'Assemblea General, dedicada exclusivament a membres de l'organització, i la Conferència Anual, que va adreçada a una audiència més àmplia.
Una altra manera de crear xarxa i mantenir aquest diàleg permanent és dur a terme projectes conjunts en els quals Telecentre Europe es converteix en catalitzador de propostes i en "hub" d'idees".
3. Que la xarxa estigui al servei de les entitats
Per últim, la xarxa ha d'estar sempre al servei de les entitats i d'altres membres que en formen part, i no a la inversa. Ha de tenir la capacitat d'escoltar les seves peticions i comentaris perquè puguin ser compartits i tenir resposta.
Com comenta el Pedro, el pla d'acció de Telecentre Europe, per exemple, s'ha fet a partir de la consulta a les entitats i de les trobades que es realitzen anualment.
Pots tenir més informació al web de Telecentre Europe i al seu Informe anual 2016.
Afegeix un nou comentari